StoryEditor

Svečanim prijamom u Tuzli obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Piše D  /  21.06.2018., 09:06h

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske, večeras, 21. lipnja 2018. godine, u Hotelu "Tuzla" je upriličen svečani prijam, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, čestitatvši Dan državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske.

„Prisjetimo se da je to bilo 25. lipnja 1991. godine kad je Hrvatski višestranački sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske. Koja slučajnost da su vjerojatno i tad saborski zastupnici bili svjesni da će morati tu samostalnost i braniti, i evo slavimo zajedno i Dan Oružanih snaga i Dan državnosti Republike Hrvatske. Nešto slično dogodilo se i u Bosni i Hercegovini, kad smo se na referendumu odlučili na samostalnost. I nakon toga smo imali onaj strašni rat, obranili se u tom ratu u kojem nam je Republika Hrvatska pomogla, kako u zbrinjavanju izbjeglica, tako i u pomoći da oslobodimo jedan značajan dio teritorija BiH. Danas Republika Hrvatska može biti ponosna da je članica Europske unije i NATO saveza, što je cilj i BiH. Zahvaljujem Republici Hrvatskoj što nam nesebično pomaže na tom putu. Uvjeren sam da ćemo sa tom pomoći vrlo brzo doći do određenih pomaka kako bi se približili euroatlanskim integracijama koje znače sigurnost, ali i određeni napredak u gospodarstvu.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić u svom govoru je istaknuo kako je BiH izuzetno važna država za Republiku Hrvatsku u pogledu kulturne, gospodarske i društvene suradnje te kako će Republika Hrvatska i dalje biti potpora BiH na njenom euroatlanskom putu, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika FBiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:03