Svečanom sjednicom Senata Sveučilište u Mostaru obilježilo je 46. obljetnicu postojanja i djelovanjaFENA -
StoryEditor
mostar

Svečana sjednica Senata: Sveučilište u Mostaru je most koji povezuje dvije države

Piše fena  /  08.12.2023., 21:21h

Svečanom sjednicom Senata Sveučilište u Mostaru obilježilo je 46. obljetnicu postojanja i djelovanja.

Da je ovaj dan važan i poseban za Sveučilište u Mostaru potvrđuje i činjenica da se po prvi put u povijesti Sveučilišta Dies Academicus održava izvan Mostara, na akademiji likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu.

Upravo je na Akademiji, jedinoj članici SUM-a iz područja umjetnosti, 13. prosinca 2017. održana i povijesna prva sjednica Senata Sveučilišta izvan Mostara, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

- Današnja sjednica Senata prilika je da se zajedno proslave postignuća, iskustva i nastave graditi mostovi suradnje među visokoobrazovnim institucijama koji će doprinijeti cjelokupnoj sveučilišnoj zajednici. Čast i zadovoljstvo mi je da se svečana sjednica Senata održava upravo ovdje, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje se umjetnost susreće s obrazovanjem stvarajući plodno tlo za razvoj kreativnosti i individualnosti studenata – kazao je tom prigodom dekan Akademije likovnih umjetnosti Svetislav Cvetković.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić u svom je govoru istaknuo kako je u akademskoj 2023./24. godini upisano 11 posto više studenata nego u prethodnoj godini.

- Smatramo da je porast interesa za studiranje na Sveučilištu u Mostaru rezultat brojnih činitelja. Prije svega, izdvojili bi kvalitetu obrazovanja. Dvije priznate reakreditacije, Agencije za razvoj visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH i europska akreditacija od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, jamstvo su kvalitete obrazovnog sustava i pokazatelj primjene europskih standarda u visokom obrazovanju – dodao je rektor Tomić.

Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, predstavnici institucija te predstavnici vlasti koji pružaju potporu u razvoju Sveučilišta ka modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji.

- Ne smijemo zaboraviti da je Sveučilište u Mostaru most koji povezuje dvije države: Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Pomoć Republike Hrvatske Sveučilištu u Mostaru, ujedno je pomoć Bosni i Hercegovini. Sretan sam i ponosan jer Sveučilište u Mostaru ide uzlaznom putanjom i teži prema izvrsnosti – istaknuo je rektor Univerziteta u SarajevuRifat Škrijelj uime predsjednika Rektorskog zbora BiH.

- Sveučilište u Mostaru jezgra je znanja i suradnje i pokazatelj da akademska zajednica nema granica. Cijeli niz godina predanoga rada dovelo je Sveučilište u Mostaru u sam vrh europskog visokog obrazovanja. Upravo akademska zajednica svojim znanjem i primjerom mora širiti pozitivne krugove u cjelokupnom društvu – naglasio je rektor Sveučilišta u Splitu i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske Dragan Ljutić.

Pored rektora iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prorektora i dekana Sveučilišta u Mostaru, današnjoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, između ostalih i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Sveučilište je i ove godine dodijelilo plakete i povelje istaknutim pojedincima i institucijama koje su doprinijele razvoju i promociji Sveučilišta na različitim područjima.

Za izniman doprinos razvoju i promociji Sveučilišta plakete su dobili Borjana Krišto, Lidija Bradara Tihomir Lončar, Marin Ivanović i Božidar Bartulović.

Za izniman doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju, kao i promociji Sveučilišta plakete su dobili izv. prof. dr. sc. Damir Zorić, prim. mag. pharm. Marin Crnogorac i izv. prof. dr. sc. Danijela Petrović.

Tomislav Kraljik, Ivan Luburić, Marija Vukoja Lastvić dobitnici su plakete Sveučilišta u Mostaru za izniman doprinos razvoju Sveučilišta.

Franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu dobitnik je povelje za poseban doprinos radu, razvoju i ugledu Sveučilišta budući da je upravo Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru ponikla iz tog samostana.

Dobitnik je Povelje i udruga Vedri osmijeh kao znak zahvalnosti za poseban doprinos radu, razvoju i ugledu Sveučilišta obzirom na suradnju i zajedničke projekte koji se provode, posebice u dijelu inkluzivnog obrazovanja.

- Obveza svih nas nagrađenih jest da najbolje što znamo i umijemo nastavimo surađivati, pomagati i živjeti Sveučilište u Mostaru. Sveučilište je zajednica onih koji imaju i stvaraju znanje te onih koji su željni znanja. Sveučilište nam daje spremnost za život i ponosni sam član sveučilišne zajednice – kazao je Damir Zorić koji se obratio uime nagrađenih.

Za svečanu sjednicu Senata pripremljena je brošura u kojoj su sažeti rezultati rada sveučilišta koji su prikazani kroz ustroj na razini Sveučilišta, a obuhvaćaju obrazovanje, znanost i razvoj, ljudske potencijale, međunarodnu suradnju, područje biomedicine, informacijske tehnologije i inovacije, akademsku i društvenu suradnju i brend sveučilišta, navodi se u priopećnju.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 02:31