StoryEditor

Sve više umirovljenika na tržištu rada

Piše D  /  20.01.2019., 08:01h

Optičarka Gordana Rihelj od ove je godine u prijevremenoj mirovini. No odmah je iskoristila mogućnost da ostane raditi na pola radnog vremena.

U prošloj je godini ovu opciju iskoristilo 5.180 umirovljenika, a zbog šire primjene, ove bi ih godine moglo biti čak 20 tisuća. Poslodavci podupiru takvu mjeru i otkrivaju u kojim je sektorima najveća potražnja.

- To su znanstvena zanimanja, zanimanja koja su visoko specijalizirana, zatim je u zdravstvu velika potreba za radnom snagom iz kontingenta umirovljenika, ističe Milica Jovanović iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Zadovoljni su i u Hrvatskoj stranci umirovljenika. Kažu da će ova mjera poboljšati standard umirovljenika te da oni nikome neće oduzimati posao.

Zaposlenim umirovljenicima u konačnici će i mirovine biti veće.

- U onom trenutku kad se prikupi 12 mjeseci staža, odnosno 1 godina, može se podnijeti zahtjev za ponovni izračun mirovina da se naknadno taj staž koji je ostvaren uz korištenje mirovine uračuna u mirovinu i odredi se novi iznos mirovine, objašnjava Ivo Bulaja iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

S obzirom na to da prosječna mirovina iznosi samo 43% prosječne plaće, mnogi bi umirovljenici mogli ostati na tržištu rada ili se na njega vratiti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:19