StoryEditor
rat u ukrajini

Sve više srpskih dobrovoljaca u Ukrajini: "Borimo se protiv zle NATO imperije"

Piše desk  /  15.01.2023., 11:28h

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak u kojem dobrovoljci iz Srbije razgovaraju sa ruskim vojnikom-reporterom gdje navode kako je motivacija za dolazak zajednička borba protiv "zle NATO imperije".

Ruski vojnik-reporter na početku ističe kako je riječ o dobrovoljcima iz "bratske Srbije" koji su došli da se bore protiv "ukrajinskog nacizma".

Prvi dobrovoljac govori kako je motivacija za dolazak u Ukrajinu ono što opisuje kao ponavljanje onoga što se događalo devedesetih u Jugoslaviji, te da "zla imperija NATO" radi protiv "ruske braće", kao i da su oni tu došli da pomognu.

Reporter drugog dobrovoljca pita kako on vidi nastavak rata u Ukrajini te šta očekuje da će se dogoditi na Kosovu, i hoće li biti zajedničke budućnosti Srbije i Rusije.

"Mislim da bi se rat u Ukrajini trebao brže riješiti, to već sada jenjava, smiruje se, a na Kosovu nikad se ne zna što može da se dogodi. Nikad se ne zna. Situacije je sad baš napeta" kazao je drugi dobrovoljac.

Srpski dobrovoljci su dio bataljona Pavela Sudoplatova koji se formirao u regiji Zaporožja. Pored sudjelovanja u regularnoj ruskoj vojsci, srpski dobrovoljci aktivni su i u snagama tzv. DNR-a ali i plaćeničke grupe Wagner.

Do porasta broja dobrovoljaca došlo je nakon što je grupa Wagner otvorila svoju podružnicu u Srbiji, te se čak putem ruskog kanala RT na srpskom jeziku objavljuju oglasi za pristup jedinicama u Ukrajini.

Posebno zabrinjavajuća činjenica je da izostaje ozbiljnija reakcija međunarodnih aktera na ove događaje u Srbiji. Savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet je "izrazio zabrinutost" predsjedniku Aleksandru Vučiću zbog pojave Wagnera u Srbiji, no nije spomenuo hoće li biti reakcije vlade SAD-a.

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 19:39