StoryEditor
bugarski veto

Sve veći pritisak na Makedonce: Bruxelles i Washington traže da se prihvati francuski prijedlog

Piše srna  /  09.07.2022., 20:32h

Lideri EU i SAD-a zatražili su od parlamenta Sjeverne Makedonije da prihvati prijedlog Francuske o ukidanju bugarskog veta i početka pregovora o dobijanju statusa kandidata za članstvo Sjeverne Makedonije u EU.

"U ovom kritičnom trenutku u europskoj povijesti napredak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu ka članstvu u EU od ključne je važnosti za jačanje kohezije i otpornosti cijelog europskog kontinenta", navodi se u zajedničkom priopćenju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena.

U priopćenju je pozdravljen kompromisni prijedlog kojim se uzimaju u obzir interesi i zabrinutosti Sjeverne Makedonije i Bugarske zasnovani na obostranom poštovanju, povjerenju i razumjevanju.

Borrell i Blinken ističu da bi odluka parlamenta Sjeverne Makedonije bila važna za napredak.

"EU i SAD su posvećeni bližoj suradnji na Zapadnom Balkanu. Zajednički cilj ostaje osiguranje stabilnosti i napretka te ostvarenje europske i euroatlantske budućnosti država regije", dodaje se u priopćenju.

Sjeverna Makedonija kandidat je za članstvo u EU već 17 godina, ali su razgovore o članstu blokirale prvo Grčka, a sada i Bugarska, koja želi da Skoplje prizna bugarsku manjinu i zajedničku povijest s bugarskim jezikom.

Sporazumom o promjeni imena države iz Makedonija u Sjeverna Makedonija 2017. godine je okončan spor sa Grčkom. Bugarska je uložila veto 2020. godine zbog povijesti i jezičkog pitanja. Građani Sjeverne Makedonije smatraju da je ovo napad na njihov nacionalni identitet.

Francuska je prošlog mjeseca predložila da se u Ustavu Sjeverne Makeodnije prizna bugarska manjina i da Skoplje i Sofija razgovaraju o preostalim pitanjima. Ovim prijedlogom od Bugarske se ne traži da prizna makedonski jezik.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 06:58