StoryEditor
Više od 40 prijava

Sve prijave povodom "Inzkovog zakona" trenutno skupljaju prašinu u ladicama Tužiteljstva BiH

Piše fena  /  14.06.2022., 09:56h

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa pozvali su Tužiteljstvo BiH da konačno pristupi primjeni tzv.“Inzkovog zakona".

- I nakon skoro godinu dana od stupanja na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,  odnosno, odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH (tzv. Inzkov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini - navodi se u priopćenju. 

Više od 40 podnesenih prijava od organizacija i pojedinaca, kako naglašavaju, skuplja prašinu u Tužiteljstvu BiH, a oni koji su podnijeli prijave, bar većina njih, nemaju nikakvu informaciju šta se događa s njihovim prijavama. 

 - Pozivamo Tužiteljstvo BiH, da navedene prijave, hitno i prioritetno  obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice. Procesuiranje negatora za nas žrtve predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. Stoga, pozivamo Tužiteljstvo BiH, da konačno pristupi primjeni “Inzkovog Zakona “, ali i Anexu B Revidirane državne strategije i procesuiranju 300 predmeta A liste, dostavljenih od Haškog tužiteljstva, shodno Pravilima puta Rimskog sporazuma - ističe se u priopćenju. 

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 03:44