StoryEditor
hrvatska

Sve je spremno za Sinjsku alku, prvi put dolazi predsjednik strane države

Piše desk  /  07.08.2022., 14:39h

U Sinju je sve spremno za današnju 307. Sinjsku alku, na kojoj se očekuje dolazak cijelog hrvatskog državnog vrha.

Sinjani se cijelu godinu pripremaju za ovaj veliki dan i kako se približava početak, raste i uzbuđenje na ulicama Sinja. Kao i svake godine u 6 sati nad gradom je odjeknuo zvuk 'mačkula', zatim je ulicama prošla gradska glazba te kočija s vojvodinim ađutantom koji je na Alku pozvao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast, javlja HRT.

Gradonačelnik Miro Bulj je pred Gradskom upravom primio izaslanstvo gradova prijatelja. Alkari konjanici u 14 će se sati okupiti u alajčauševu domu, odakle će u koloni krenuti prema Alkarskim dvorima na vojvodin prijam. Za prestižnu titulu slavodobitnika - natječe se 17 alkara.

Uz državni vrh u Sinju i slovenski predsjednik Borut Pahor

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zajedno će pratiti 307. Sinjsku alku. To je prvi put da neki strani predsjednik prati Alku. Prije toga, Milanović i Pahor obići će izložbu "Meštrović i Sikirica - portreti suvremenica i suvremenika".

Premijer obišao novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju

U Sinj je stigao i premijer Andrej Plenković koji je već posjetio novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju. Zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske susrest će se s gvardijanom. Nakon toga svi sudjeluju na vojvodinu primanju u Alkarskim dvorima.

Jučerašnju Čoju, koju je pratilo više od 6 tisuća posjetitelja, osvojio je alkar Frano Talaja, kojem je to prvi alkarski trofej. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:02