StoryEditor

“Sve izmjene zakona i ustava moraju poštovati daytonsku strukturu BiH”

Piše D  /  01.05.2021., 10:05h

Izvješće se odnosi na razdoblje listopad 2020. – svibanj 2021. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice, priopćeno je iz Ureda Vlade za odnose s javnošću, prenosi RTRS.

U priopćenju se navodi da početni Izvještaj iznosi osnovne činjenice o Republici Srpskoj i njenim stavovima, uključujući demokratsku tradiciju i posvećenost ljudskim pravima. Naglašava se opredijeljenost Republike Srpske za Daytonski sporazum i usvajanje reformi neophodnih za europske integracije BiH. Nadalje, ističe se da Republika Srpska podržava proširenje suradnje s regionalnim partnerima i nastavak suradnje s NATO-om, ali ne i članstvo u tom savezu.

U drugom dijelu Izvješća Republika Srpska apostrofira potrebu da Daytonski sporazum, uključujući Ustav BiH, bude proveden doslovno. Dayton je najuspješniji mirovni ugovor u novijoj povijesti zato što je uvažio političku stvarnost BiH i predvidio decentraliziranu strukturu i mehanizme zaštite za sve konstitutivne narode BiH. Nažalost, visoki predstavnik i Ustavni sud BiH podrili su ovu strukturu suprotno Daytonu. Rezultat tog djelovanja je današnja disfunkcionalna BiH.

Treći dio Izvješća objašnjava da svi prijedlozi promjena zakona i ustava zahtijevaju oprez i konsenzus. Prvo, sve izmjene zakona i ustava moraju poštovati osnovnu daytonsku strukturu BiH. Drugo, zalaganja za izmjene zakona i ustava u BiH moraju poštovati suverenitet BiH i ne smiju ih nametati stranci. Treće, sve izmjene zakona i Ustava BiH moraju biti izvršene u procesima definiranim u Ustavu.

Izvješće u svom četvrtom dijelu navodi neke od mnogobrojnih razloga za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Tajan proces imenovanja novog visokog predstavnika suprotan je Aneksu 10. Daytonskog sporazuma, instrumentu kojim je visoki predstavnik uveden.

Nastavak prijetnji visokog predstavnika da će posegnuti za tzv. bonskim ovlastima, koje su eklatantno nezakonite, što je činjenica koja se sve više priznaje, provokativne su i destabilizirajuće. Uz to, dalje prisustvo visokog predstavnika podriva napredak BiH, što su priznali i bivši visoki predstavnici.

U posljednjem dijelu govori se o napretku BiH ka članstvu u Europskoj uniji, kao i značajnim preprekama pred tim napretkom. Sve dok BiH ima visokog predstavnika koji prisvaja diktatorske ovlast i Ustavni sud s tri mjesta rezervirana za strance, ostat će protektorat, a ne država punog suvereniteta koja je kvalificirana za članstvo u Europskoj uniji, što su priznali i dužnosnici Europske unije, navodi se u priopćenju Ureda Vlade za odnose s javnošću.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:11