StoryEditor

Svatovi u Hercegovini više neće biti isti: Nema grljenja i ljubljenja...

Piše D  /  09.06.2020., 07:06h

S obzirom na zapovijed Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru i više od 300 osoba na otvorenom preporuka je da se vjenčanja i proslave, kada god je to moguće, organiziraju na otvorenom uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba od 1-2 metra.

U nastavku donosimo preporuke:

Ograničiti broj uzvanika na najmanji mogući broj, a u skladu s trenutno važećim zapovijedima nadležnih kriznih stožera – do 100 osoba u zatvorenom prostoru. Preporučuje se nazočnost samo slavljenika i neophodnih uzvanika (npr. maturanti) te neophodnog osoblja, uz što manji broj gostiju (npr. članovi obitelji). Ne preporučuje se nazočnost osoba iz inozemstva, kao ni osoba starijih od 65 godina.

Uzvanici koji imaju znakove respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) ne bi smjele nazočiti događaju te se trebaju obratiti svom liječniku.

Voditi evidenciju nazočnih gostiju i uzvanika te evidentirati raspored sjedenja. Ovo će biti korisno zdravstvenim radnicima u slučaju pojave oboljelih od Covid-19 nakon događaja, a koji su bili nazočni na proslavi. Ova evidencija treba sadržavati osnovne podatke i kontakt podatke osoba nazočnih na proslavi.

Preporučuje se da se sve proslave kada god je to moguće organiziraju na otvorenom, uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba prema dosadašnjim preporukama (1-2m). Ako se proslava održava u zatvorenom, broj uzvanika također mora biti prema zapovijedima nadležnih, uz osiguranje preporučene udaljenosti između osoba. U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom kao i ostale uvjete preporučene za ugostiteljske objekte.

Preporučuje se da uzvanici sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tijekom kojih dolazi do bliskog kontakta, osim između članova istog kućanstva, kao npr. ples.

Preporučuje se osigurati fizički razmak (minimalno 4 metra) između pjevača i glazbenika od ostatka ostatka uzvanika, kao i osigurati distancu između samih glazbenika.

Ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:38