StoryEditor

Svaka treća mlađa osoba zbog pušenja može dobiti teži oblik koronavirusa

Piše D  /  19.07.2020., 12:07h

Dodatno, oni između 18 i 44 godina starosti sačinjavaju samo 2% smrtnih slučajeva od koronavirusa, dok stariji od 65 gotovo 80%, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, piše Index.hr.

No postoje određeni čimbenici koji mogu svakoga izložiti riziku od ozbiljnijeg oboljenja, bez obzira na dob. Znanstvenici sa Sveučilišta California ustvrdili su da je jedna od tri mlađe odrasle osobe u dobi od 18 do 25 godina podložna težoj infekciji covidom-19, piše Business Insider.

Pušenje je najvažniji faktor rizika kod mlađih ljudi

Studija je pokazala da su pacijenti podložniji ozbiljnijim simptomima koronavirusa ako imaju najmanje jedan faktor rizika, uključujući naviku pušenja ili kroničnu bolest poput srčanih bolesti, dijabetesa, astme, pretilosti, autoimune bolesti ili problema s jetrom.

Stručnjaci su ustanovili da je pušenje najvažniji faktor rizika za ljude u kasnim tinejdžerskim i 20-im godinama. Od otprilike 8400 mladih uključenih u studiji, oko 25% je reklo da je u zadnjih 30 dana pušilo duhan (oko 12%), e-cigaretu (oko 7%) ili cigare.

Suprotno tome, samo ih je 16% prijavilo da ima kroničnu bolest. Astma je bila najčešća: oko 9% mlađih odraslih osoba kazalo je da ima astmu.

"Rizik od medicinske ranjivosti preplovljuje se kada se iz uzorka uklone ispitanici koji puše duhan ili e-cigarete", napisali su istraživači. Samo jedan od šest mladih nepušača podložan je težem obliku zaraze koronavirusom.

Pušači imaju jaču ekspresiju ACE-2 receptora

Budući da koronavirus prvo napada dišni sustav, pacijenti koji već pate od oštećenja pluća povezanih s pušenjem mogu razviti ozbiljnije respiratorne probleme. Istraživanja također sugeriraju da pušači imaju jaču ekspresiju ACE-2 receptora, staničnih receptora pomoću kojih koronavirus ulazi u stanicu, u svojim dišnim putovima. Dosadašnje studije pokazuju da ljudi s više ACE2 receptora imaju i veći rizik od teške infekcije covidom-19.

Genetski čimbenici također mogu povećati rizik od ozbiljne infekcije. Naime, neki mlađi pacijenti nepušači imali su teže simptome zaraze koronavirusom što bi se moglo objasniti genetskim razlikama koje rezultiraju u većoj ekspresiji ACE2 receptora ili izazivaju agresivniju imunološku reakciju.

No, za razliku od mnogih drugih faktora rizika, pušenje je jedan od čimbenika koji se može spriječiti.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:32