StoryEditor

Svaka prijetnja članovima pravosudnog sustava je prijetnja demokraciji

Piše D  /  23.07.2018., 09:07h

Nakon posljednjih šokantnih prijetnji upućenih potpredsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Jadranki Lokmić-Misirači i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu oglasili su se iz veleposlanstva SAD u BiH, Uredu visokog predstavnika i Delegacije EU u našoj zemlji.

Iz Veleposlanstva SAD su za "Avaz" naveli da je svaka prijetnja članovima pravosudnog sustava u BiH vrlo ozbiljna i neprihvatljiva.

- To je prijetnja demokraciji i nezavisnosti pravosudnih institucija. Pozivamo vlasti u BiH da istraže ove radnje i da počinitelje izvedu pred lice pravde – naglasili su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH kazali su da nisu upoznati sa svim detaljima, ali da vjeruju da će nadležne agencije za provođenje zakona temeljito istražiti prijetnje.

 - Pravosuđe je ključni stup svakog društva. Sucima i tužiteljima mora biti omogućeno da svoje službene dužnosti obavljaju bez bilo kakvih prijetnji – naglasili su iz OHR-a.

Iz Delegacije EU u Ureda specijalnog predstavnika u BiH su kazali da pravosuđe treba raditi bez pritisaka, prijetnji i uplitanja.

 - Podsjećamo da suci i dužnosnici u bh. pravosuđu trebaju biti nezavisni i u mogućnosti da rade bez pritisaka, prijetnji i uplitanja, bilo direktne ili indirektne prirode, iz bilo kojeg razloga. Građani širom BiH zaslužuju u potpunosti nezavisno, odgovorno, učinkovito i profesionalno pravosuđe, a suci i tužitelji imaju pravo na punu sigurnost pri vršenju svoje dužnosti. To je ključno za sveukupno učvršćenje vladavine prava, a također predstavlja i preduvjet pridruživanja Europskoj uniji – kazala je za „Avaz“ glasnogovornica Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:30