StoryEditor

Sutra razmatranje žalbi na oslobađajuću presudu Oriću

Piše D  /  07.05.2018., 03:05h

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u siječnju 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi obrane 12. rujna.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je, u obrazloženju oslobađajuće presude, da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi Orić i Muhić u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba.

On je naveo da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka "O1" koji, prema ocjeni Vijeća, nije bio vjerodostojan.

Maksumić je naglasio da je Tužilaštvo moralo biti svjesno kontradiktornosti iskaza ovog svjedoka koje je dao tokom istrage i na glavnom pretresu.

Predstavnici žrtava su nakon izlaska iz sudnice rekli da je "Orić za njih i dalje zločinac" i da se pitaju "kako nakon ove nepravde živjeti zajedno".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:18