StoryEditor

Sutra potvrda koalicije bez SDA u ZDK

Piše D  /  07.11.2018., 03:11h

Kako saznaje sarajevski portal, sinoć su završeni posljednji razgovori, nakon čega je zaključeno da se potpiše dokument o zajedničkom djelovanju. Ove informacije potvrdila je i Sanja Renić, buduća zastupnica Naše stranke, kazavši da ne želi govoriti o detaljima budući da još preostaje da se potpiše dokument.

- Po našem sinoćnjem završetku razgovora zaključeno je da sutra organiziramo konferenciju za medije, a kada bi svi oni (SBB, Nezavisni blok, A-SDA, SBiH, op.a.) trebali potpisati dokument na kojem smo radili danima i koji predstavlja period od četiri godine našeg rada u Skupštini ZDK – kazala je Renić.

Naime, kako je proteklih dana i najavljivano, više političkih straanka u Zeničko-dobojskom kantonu postigle su sporazum o formiranju skupštinske većine bez sudjelovanja SDA, koja će, sa osvojenih 11 zastupnika u Skupštini, ići u opoziciju.

Buduću skupštinsku većinu u ZDK činit će SDP (6 zastupnika), DF (3), Nezavisni blok s partnerima; Snaga centra, Hrvatska stranka BiH i Prva stranka koji imaju pet zastupnika u Skupštini ZDK, SBB s tri zastupnika, A-SDA s dva zastupnika te Naša stranka i Stranka za BiH s po jednim zastupnikom u Skupštini ZDK, što čini ukupno 21 mandat.

Potpisivanje principa zajedničkog djelovanja u Skupštini ZDK za mandatni peroid 2018. - 2022. godina, koji sadrži 30 principa zajedničkog djelovanja, zakazano je za sutra u 10 sati kada će nova skupštinska većina biti i potvrđena.

Kako saznaje Avaz.ba, sinoć je u Zenici boravila i visoka delegacija A-SDA, koja je podržala formiranje ove većine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:48