StoryEditor
bpž

Sutra potpisivanje sporazuma o prvoj formiranoj županijskoj vladi nakon izbora? SDA ide u oporbu

Piše desk  /  16.10.2022., 11:51h

Koalicijski dogovor trebao bi biti sutra potpisan, a nakon toga preostaje samo da SIP potvrdi rezultate i dodijeli mandate.

Prva vlast bez SDA mogla bi se formirati u Goraždu. To bi ujedno bila i prva županija koja bi dobila županijsku vladu nakon izbora.

Naime, danima već društvenim mrežama kruži navodni dogovor stranaka o formiranju vlasti. Kako javlja Raport, taj dokument je izmijenjen. Razlog su novi partneri i novi zahtjevi.

‘Kolovođa’ u pregovorima koji su posljednjih dana organizirani u Goraždu je stranka Narod i pravda.

Cilj je, što je predsjednik ove stranke Elmedin Konaković i najavio, praviti vlast bez SDA. I čini se da se to u ovoj županiji uspjelo.

Vlast bi trebale činiti stranke Novi početak, SDP, SBIH, Nova politička inicijativa, Nezavisna građanska lista, BH demokrati, Liberalna stranka, SBB i DF.

Prvobitni pregovori koje je NiP pokrenuo bili su s Novim početkom, SBiH-om i SBB-om. Navodno su se tome kasnije priključili zastupnici Inicijative, ali i DF-a koji su izrazili spremnost.

Tako je DF-u trebala pripasti pozicija ministra financija te neke direktorske. Međutim, čini se da će ministarstvo dijeliti s nekim.

Narodu i pravdi pripala pozicija u Domu naroda PFBIH, kao i ministra pravde.

Stranci za BIH uz poziciju ministra zdravstva pripale bi i one u Zavodu zdravstvenog osiguranja, bolnici, srednjoj stručnoj školi, osnovnoj školi Ustikolina i Zavodu za besplatnu pravnu pomoć.

SDP bi imenovao ministra unutarnjih poslova i direktora Službe zapošljavanja, Centra za socijalni rad, članstvo u upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja i škola u Ilovači.

SBB bi dobio predsjedatelja Skupštine.

Prema nekim procjenama skupštinska većina trebala bi imati i do 17 ruku, što je komotna većina. Skupština BPŽ-a broji 25 zastupnika, što znači da je 13 potrebno za donošenje odluka.

Koalicijski dogovor trebao bi biti sutra potpisan, a nakon toga preostaje samo da SIP potvrdi rezultate i dodijeli mandate.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:46