Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Photo: Armin Durgut/PIXSELLARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
izmjena izbornog zakona

Sutra je važna sjednica PIC-a na kojoj će Schmidt tražiti podršku za promjenu Ustava FBiH

Piše desk  /  31.08.2022., 19:15h

U Sarajevu će sutra biti održana sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) koja je zanimljiva zbog trenutne političke klime u vezi mogućeg nametanja izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH.

Nakon sutrašnje sjednice moglo bi biti poznato više detalja i opće raspoloženje u OHR-u u smislu nepoznanica hoće li i u kojem obliku visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti određene odluke u vezi izbornog zakona i Ustava FBiH.

Schmidt je do sada dobio podršku Amerike i Velike Britanije, međutim još nije poznato da je Schmidt dobio otvorenu podršku iz Europske unije, a prije svih iz Njemačke. Iz Njemačke su se ranije mogli čuti glasovi koji su prilično suzdržani u vezi eventualnog nametanja, prenosi Klix.

U međuvremenu je Schmidt boravio na Strateškom forumu na Bledu gdje se sastao s brojnim diplomatama i razgovarao o izbornom zakonu BiH. Sastao se i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je otvoreno poručio kako podržava Schmidta u nametanju odluke.

To je izazvalo reakcije u BiH i ocjenu da će u nametnutoj odluci izaći u susret HDZ-u.

Pravni tim OHR-a prethodnih nekoliko dana, uključujući i danas obavljao razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz FBiH. Na tim konsultacijama ništa konkretno nije priopćeno te se postavlja pitanje radi li se samo o ispunjavanju forme.

Najveće kritike na račun Schmidta su imali iz DF-a koji su ljutito poručili da zamjeraju visokom predstavniku koji nije prisustvovao sastanku. Također su naglasili da su spremni na nove prosvjede. Hoće li novih prosvjeda biti nije jasno jer se o tome druge stranke za sada nisu oglasile.

Ukoliko Schmidt eventualno dobije neku vrstu podrške na sjednici PIC-a, može se očekivati da Schmidt već u narednih nekoliko dana nametne određene odluke u cilju izmjene Ustava FBiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:22