10. lipnja 1993. godine, od granate koju je ispalila Armija BiH, ubijeno je osmero djece u Vitezu.FOTO: KLIX -
StoryEditor
saborski zastupnik

Šutnja o zločinu nad osmero djece u Vitezu, sramota koja će nadživjeti i počinitelje

Piše desk  /  10.06.2022., 15:55h

Danas obilježavamo tužnu i pretužnu godišnjicu – 10. lipnja 1993. godine, od granate koju je ispalila Armija BiH, ubijeno je osmero djece u Vitezu. Za taj zločin još nitko nije odgovarao.

Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja djevojčica Augustina Grebenar čiji je 12-godišnji brat Velimir također ubijen. Ubijeni su i brat i sestra Garić, 12-godišnji Milan i 18-godišnja Sanja. Ubijeni su 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.

Niti jedna žrtva ne smije biti zaboravljena.

Ovim priopćenjem progovaramo protiv zaborava, progovaramo protiv prisile da  „mirno živimo“  s nekažnjenim zločincima -  onima koji su ubili našu djecu.

Zaborav kojemu smo izloženi nije slučajan i nije posljedica protoka vremena, jer da su naša djeca iz Viteza ostala živa, danas bi oni bili odrasli ljudi koji bi imali svoju djecu.

Zato danas svi o tome šute. Govore puno, ali govore puno zato da bi o nečemu toliko važnom puno i previše šutjeli.

Šute, jer žele stvoriti sliku da su samo neke žrtve važne i da su samo neki narodi imali svoje zločince. Šute da bi se Hrvatima opet nametnula kolektivna krivnja, da bi nam se oduzela  nacionalna, ljudska i građanska prava. Šute o ovom zločinu da bi takve zločine mogli činiti ponovno, drugim sredstvima, izjavio je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Danijel Spajić

Ubojstvo djece - najteže je ubojstvo – jer ubija Život, ubija budućnost - ubija i djecu koja se nisu imala prilike roditi. A to je put bez povratka – put za nigdje, put u ništavilo i  nestajanje!

I svi koji su taj najteži zločin protiv Života počinili – šute. Šute svi o istoj stvari. Šute o Zločinu, šute o sramoti koja će ih nadživjeti.

Pozivamo sve, cijelu javnost, sve Hrvatice i Hrvate da stanu protiv zaborava ovog strašnog zločina. Ne ponovilo se!  

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:20