StoryEditor

Sutkinja iz BiH se požalila: Dobacuju mi igrači, ali i navijači s tribina

Piše D  /  05.03.2021., 08:03h

Rijetko se na nogometnim terenima viđaju djevojke u sudačkim uniformama, a jedna od njih je Kanita Baraković (19) koja u BiH sudi utakmice Prve i Druge lige Tuzlanske županije. 

Dijeliti pravdu muškarcima zasigurno je velik izazov, a mladoj i uspješnoj sutkinji čvrst stav, karakter i disciplina upravo u tome pomažu. 

U intervjuu za Sportsport.ba otkrila je zbog čega je i pored studiranja fizioterapije odlučila postati nogometna sutkinja.

- Moja  priča započela je još u ranom djetinjstvu. Uvijek sam bila znatiželjna osoba koja je tragala za novim avanturama i obavezama, te me tako i nogomet na malim ekranima počeo privlačiti. S vremenom se javila želja za profesionalnim bavljenjem nogometom, ali u tom trenutku to nije bilo moguće zbog nedostupnosti ženskog kluba u mojoj blizini. Redovno sam posjećivala brojne stadione na Tuzlanskom kantonu prateći svoj klub Lokomotivu iz Miričine, ali sam željela i da moja uloga u svijetu nogometa ipak bude ozbiljnija. Tako sam odlučila  postati sudac, te sam ispunila svoj san - rekla je Baraković koja ovaj posao radi nepune tri godine.

Kanita je ispričala i s kakvim se neugodnim situacijama susreće tijekom suđenja. 

- Trudim se pamtiti samo pozitivna događanja na utakmicama, ali nerijetko se događaju i ružne scene. Često sam žrtva neukusnih komentara raznih ljudi, sa samog terena, ali i s tribina. Od klasičnog dobacivanja do zaista ružnih riječi i psovki, neminovno je da se naslušam svega - rekla je pa otkrila kako je razmišljala napustiti posao:

-  U početku mi je to bilo teško prihvatiti i često sam razmišljala odustati, ali sam shvatila da to može svatko. Puno sam jača od njihovih frustracija koje pokušavaju izliječiti na takav način. Najbolje je jednostavno zanemariti takve ljude i komentare - rekla je lijepa Baraković i poručila: 

- Ako kao žena želite uspjeti u svijetu sporta, koji je okarakteriziran kao muški, potrebni su vam čvrst stav, karakter i disciplina, te jedna doza otresitosti i strogoće. Ako igrači primijete bojaznost u vama, to će preokrenuti u svoju korist - rekla je Kanita kojoj je uzor njemačka sutkinja Bibiana Steinhaus. 

- Ona svoj posao radi fenomenalno i u tom segmentu bih htjela ići njezinim koracima, prenose 24sata.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:41