Article_Top_970x250

Šutalo za Dnevnik.ba: SDA želi unitarnu organizaciju države; Deklaracija u suprotnosti s Daytonom

NASTAVAK POLITIKE KONFLIKTA

Šutalo za Dnevnik.ba: SDA želi unitarnu organizaciju države; Deklaracija u suprotnosti s Daytonom

ruj 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Milan Šutalo, glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa za Dnevnik.ba je komentirao novu Programsku deklaraciju SDA koja će danas biti usvojena na Kongresu ove stranke u Sarajevu.

Prema novoj Programskoj deklaraciji, SDA želi umjesto BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i njenih građana, ratnu Republiku BiH čiji je osnivač prvi predsjednik i ratni lider Bošnjaka, Alija Izetbegović.

"To je  nedvojbena potvrda opredjeljenja vodeće bošnjačke stranke za unitarnu organizaciju države, što je u suprotnosti s daytonskim ustavnim uređenjem BiH kao asimetrične federacije", kazao je Milan Šutalo za Dnevnik.ba.

Prema njegovim riječima, takva odrednica u  Programskoj deklaraciji SDA koja bi trebala biti usvojena na današnjem stranačkom kongresu u praksi će značiti nastavak politike konflikta s politikama druga dva naroda u BiH - hrvatskog i srpskog.

"BiH kao država tri suverena naroda može funkcionirati kao federacija u kojoj će svaki od naroda pretežni dio suvereniteta ostvarivati u jednoj od tri federalne jedinice.Svaka druga opcija Bosnu i Hercegovinu vodit će sukobima i raspadu", kazao je Šutalo.

SDA danas u olimpijskoj dvorani Zetra bira predsjednika, 9 potpredsjednika, članove Glavnog odbora te drugih stranačkih povjerenstava.  Nova programska deklaracija koja bi danas trebala biti usvojena naišla je na oštre kritike SNSD-a Milorada Dodika i drugih srpskih predstavnika u BiH. 

Predsjednik HNS-a BiH, Dragan Čović, ocijenio je kako je dominacija jednog naroda neprihvatljiva  te da je model građanske BiH neprimjenjiv.

G. L. / Dnevnik.ba