Article_Top_970x250

Šutalo za Dnevnik.ba o novim izborima u Travniku: Odluka SIP-a bez zakonskog utemeljenja

slučaj travnik

Šutalo za Dnevnik.ba o novim izborima u Travniku: Odluka SIP-a bez zakonskog utemeljenja

ožu 18, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Činjenica da je da je 5 od 7 članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izabrano mimo zakonskih procedura, te da su oni izraz političke volje vladajuće bošnjačke koalicije SDA-DF i srpske oporbe dovoljno govori o neovisnosti te institucije, kazao je Milan Šutalo, politički analitičar u izjavi za Dnevnik.ba.

Milan Šutalo, glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa i politički analitičar, izjavio je za Dnevnik.ba da odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o ponavljanju izbora za načelnika Travnika nije zakonski utemeljena. 

"Bojkot izbora u Travniku Hrvatima neće ništa donijeti, osim što će kratkotrajno privući medijsku pozornost, iako odluka SIP-a BiH o ponavljanju izbora za načelnika Travnika nije zakonski utemeljena", izjavio je Šutalo za Dnevnik.ba. 

Podsjetimo, u Travniku se 11. travnja 2021. godine održavaju prijevremeni izbori i to odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva. Rezultat je to više političke nego pravne odluke u slučaju ovog grada jer je ranije, na sam dan izbora, dr. Mirsad Peco, kandidat SDA, preminuo. 

HDZ BiH bojkotirat će ove izbore i neće ponuditi svog kandidata za načelnika jer smatraju kako je SIP donio cijeli niz odluka i propusta koji pogoduju samo jednoj stranci – SDA. 

Sam trenutačni sastav SIP-a nije izabran na legalan i legitiman način, a zbog njihovih će propusta HDZ BiH, u kojem smatraju da je njihov kandidat, drugoplasirani Goran Pejaković, trebao postati načelnik, pravdu potražiti i na Ustavnom sudu BiH i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Možda bi bilo mudrije da su stranke okupljene oko HDZ-a unatoč nezakonitoj odluci SIP-a, ušle u tu utakmicu i pokušale iskoristiti činjenicu da će na ovim ponovljenim izborima doći do podjele bošnjačkog biračkog tijela između kandidata SDA i NiP-a, odnosno 'Četvorke'", kazao je Šutalo. 

Tvrdnja dužnosnika Županijskog odbora HDZ SBŽ da  izabrani načelnik Travnika, neće imati legitimitet hrvatskih birača,  zapravo ne znači ništa, objašnjava Šutalo,  jer i da Hrvati nisu bojkotirali izbore, izabrani načelnik, u nacionalno mješovitim sredinama, ionako ne bi imao legitimitet zajednice kojoj ne pripada.

"Činjenica da je da je 5 od 7 članova SIP-a BiH izabrano mimo zakonskih procedura, te da su oni izraz političke volje vladajuće bošnjačke koalicije SDA-DF i srpske oporbe dovoljno govori o neovisnosti te institucije", istaknuo je. 

Čudno je da, smatra Šutalo,  nisu pokrenuti pravni lijekovi da se pred nadležnim sudom dokaže nezakonitost u izboru članova SIP-a. 

"Da se to dogodilo ima li bi pravni dokaz nelegalnosti SIP-a, koji, strani diplomati ne bi mogli ignorirati", zaključio je Milan Šutalo, politički analitičar, u izjavi za Dnevnik.ba. 

G.L. / Dnevnik.ba