StoryEditor

Šutalo: SIP BiH odgovoran za održavanje izbora u nepovoljnim uvjetima

Piše D  /  01.11.2020., 09:11h

"SIP BiH je nezakonito odgodio lokalne izbore u BiH za više od mjesec dana. Jedan od razloga ovakve odluke SIP-a bila je epidemiološka situacija u listopadu. Dolazimo do zaključka da su izbori odloženi kako bi situacija odgovarala političkim strankama čiji predstavnici su u SIP-u, a to su SDS i PDP", izjavio je Šukalo za Alternativnu televiziju i podsjetio da su članovi SIP-a nelegalno izabrani.

Govoreći o inicijativi iz Federacije BiH za formiranje ministarstva za dijasporu na razini BiH, Šukalo je ocijenio kako je svaka inicijativa iz Sarajeva opasna, a da se RS s tim od 2006. godine uspješno bori.

"Nemoguće je formirati takvo ministarstvo na razini BiH, jer bi to značilo prijenos nadležnosti s Republike Srpske i FBiH na razinu BiH. Iza ove priče krije se stara floskula bošnjačke političke elite – jedan čovjek, jedan glas", dodao je Šukalo i naveo kako ne postoji dijaspora BiH, nego postoje srpska, hrvatska i bošnjačka.

On je naglasio kako sve federalne države nisu multietničke, ali da su sve multietničke zemlje, kao što je BiH, federalne ili konfederalne zajednice.

"Vjerujem u snagu političkih lidera iz Banjaluke da će glatko odbiti takvu inicijativu i prijenos nadležnosti. U Banjoj Luci svake godine organiziramo forum naše dijaspore i sigurno je da Republika Srpska odlično vodi računa o svojim ljudima u inozemstvu i to zajednički radi sa Srbijom", rekao je Šukalo.

Komentirajući izbor Vlade Srbije, Šukalo je izrazio očekivanje da će odlična i bratska suradnja Srpske i Srbije biti nastavljena.

"Vjerujem da će naši odnosi ići uzlaznom putanjom, a premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da će njen prvi službeni posjet biti Republici Srpskoj. U Deklaraciji koju je Narodna skupština Srbije usvojila jasno je naznačeno da joj je najveći nacionalni prioritet Republika Srpska", kaže Šukalo.

Smatra da RS i Srbija trebaju raditi na potpunoj i apsolutnoj integraciji.

"RS i Srbija to već rade i dugujemo zahvalnost Srbiji što ulaže u sve naše lokalne zajednice. U Republici Srpskoj će novi objekti nositi nazive – Srbija, Beograd, Šumadija, Kosovo i Metohija, što znači da se Srbija tako upisuje na teritorij Srpske. Ne smijemo zaboraviti Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima koji pruža široku pravnu osnovu za suradnju na svim razinama", zaključio je Šukalo.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:11