StoryEditor
kaznene istrage

Suspendirani suci i tužitelji i dalje primaju punu plaću zaradili više od 800.000 KM

Piše fena  /  26.04.2024., 18:56h

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, sutkinja Dalida Burzić, kao i tužitelji Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković udaljeni s dužnosti

Pet sudaca i tužitelja državnog pravosuđa za vrijeme dugotrajnih suspenzija zaradili su skoro 822.000 KM, pokazuju podaci koje je prikupio BIRN.

Do kraja siječnja 2024. godine pet državnih sudaca i tužitelja naplatili su tijekom suspenzije stotine tisuća KM od Državnog suda i Tužiteljstva.

Troškovi se gomilaju

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec, sutkinja Dalida Burzić, kao i tužitelji Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković udaljeni su s dužnosti zbog kaznenih istraga, odnosno postupaka koji su pokrenuti protiv njih.

Prema prikupljenim podacima, oni su tijekom suspenzije kao plate primili 822.000 KM. Ovi troškovi se gomilaju, dok u nekim predmetima istrage traju mjesecima a suđenja godinama – bez efikasnog kraja.

Isplaćivanje redovnih plata osobama protiv kojih se vode postupci dio su posljedica neefikasnog pravosudnog sistema, objašnjava Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala u BiH, prenosi BIRN.

Trajanje postupaka dovodi do gubitka povjerenja građana u pravosuđe, dodaje on.

- Jer kakva je to ustvari poruka ako imate postupke koji traju pet, sedam ili čak deset godina, u smislu prava na razumno suđenje, i na kraju prava ljudi koji su osumnjičeni ili optuženi da se taj proces okonča u nekom razumnom roku - pojašnjava Blagovčanin i dodaje da pravosuđe nije dobilo financijsku podršku za efikasniji rad, ali i da to ne može biti izgovor.

Prema podacima Suda BiH, Dalidi Burzić je od 2. rujna 2022. do 25. sijačnje 2024. isplaćeno 98.685 KM. Tijekom još uvijek kratke suspenzije s mjesta predsjednika Državnog suda, Ranko Debevec je od 21. prosinca 2023. do 25. siječnja 2024. dobio 8.701 KM.

 

Prema Zakonu o platama

Državno tužiteljstvo nije Detektoru dostavilo točne iznose koji su isplaćeni za troje suspendiranih tužitelja. Oni su objasnili da je suspendiranim tužiteljima isplaćivana plaća u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, i to počev od dana privremenog udaljenja od vršenja dužnosti tužitelja.

Na naknadno traženje da se dostavi točan podatak, glasnogovornik Boris Grubešić je odgovorio da je “visina plaće određena Zakonom koji je naveden u odgovoru” i da se može naći u javno dostupnim izvorima na internetu.

Prema Zakonu o platama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, osnovna mjesečna plaća tužitelja Tužiteljstva BiH iznosi 3.800 KM, dok za glavnog tužitelja ovog tužiteljstva iznosi 4.400 KM.

Kako se navodi u ovom zakonu, osnovna mjesečna plaća svakog suca i tužitelja povećava se za 0,5 posto za svaku punu godinu radnog staža, najviše do 40 godina.

Jedan od najduže suspendiranih nositelja pravosudnih dužnosti je bivši glavni tužtelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović koji je, prema podacima VSTV-a, suspendiran od rujna 2016. godine.

Salihović je od tada do veljače 2024. godine primio najmanje 342.200 KM osnovne plaće.

Drugi po duljini trajanja suspenzije je i državni tužitelj Božo Mihajlović, kojem je do veljaće ove godine isplaćeno najmanje 315.400 KM osnovne plate.

Mihajloviću privremeno udaljavanje sa službene dužnosti traje od ožujka 2017. godine, kada je Ured disciplinskog tužitelja zatražio njegovu suspenziju zbog kaznene istrage za nesavjestan rad u službi koja je pokrenuta protiv njega.

Treća tužiteljica koja je suspendirana od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužitelja Državnog tužiteljstva 31. listopada 2022. godine je Diana Kajmaković. Ona je do veljače 2024. godine primila najmanje 57.000 KM plate.

 

Suspendirano dvoje sudaca

U Sudu BiH suspendirano je dvoje sudaca – Dalida Burzić i predsjednik te institucije Ranko Debevec.

Prema podacima Suda BiH, od 2. rujna 2022. do 25. siječnja ove godine Dalidi Burzić je isplaćeno skoro 100.000 KM.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec suspendiran je 21. prosinca 2023. godine, a protiv njega se vodi istraga zbog nezakonitog prisluškivanja. On je 18. prosinca s Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, uhićen zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Državnog tužiteljstva.

Debevec je bio u pritvoru do 12. ožujka ove godine, kada su njemu i Mehmedagiću određene mjere zabrane. Od 21. prosinca 2023. do 25. siječnja 2024. Debevec je primio 8.701 KM.

Na dugotrajne suspenzije pojedinih tužitelja ukazao je i Revizorski izvještaj za 2022. godinu u kojem je navedeno da “Tužiteljstvo ne može utjecati na trajanje postupaka koji se vode pred Sudom, međutim, navodimo činjenicu da, u skladu s važećim odlukama, ovi tužitelji ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu plaću dok su pod suspenzijom”.

Slično su naveli i za Državni sud, istaknuvši da “u skladu s važećim odlukama navedeni suci ostvaruje sva prava iz radnog odnosa, odnosno prima punu plaću dok je pod suspenzijom - javlja BIRN.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 07:40