StoryEditor
vstv

Suspendirana tužiteljica Diana Kajmaković

Piše desk  /  31.10.2022., 16:59h

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za tužitelje, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužitelja donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, točnije, da je suspendira.

Odluka stupa na snagu od dana donošenja, točnije od danas (31. listopada 2022.) i važi sve do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužitelja od 21. listopada ove godine, prenosi N1.

“Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uvjeti za diskreciono privremeno udaljenje, iz razloga što je podnesena disciplinska tužba s prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi s dužnosti zamjenika glavnog tužitelja i tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, za radnje koje su obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine tijekom disciplinskog postupka”, naveli su iz VSTV-a.

Pojasnili su da tužena (Kajmaković op.a.) obnaša dužnost zamjenika glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine te da stoga Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije.

“U cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i osiguranja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano je da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka. Ovom odlukom Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može utjecati na ishod ovog disciplinskog postupka. Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju”, zaključili su iz VSTV-a.

Podsjetimo, SAD su 26. rujna sankcionirale Kajmaković, tereteći je za teška kaznena djela, a osim toga njeno ime je pominjano i u aplikaciji Sky koju su kriminalci koristili za nezakonite radnje. Zbog toga je pokrenut disciplinski postupak protiv nje nakon čega je i sada i privremeno udaljena s vršenja dužnosti.

18. travanj 2024 10:00