StoryEditor
Amichai Eliyahu

Suspendiran izraelski ministar koji je govorio o bacanju atomske bombe na Gazu te da tamo nema nevinih: "On je opasnost za Državu Izrael!"

Piše desk  /  05.11.2023., 11:57h

Izraelski ministar za nasljeđe Amichai Eliyahu iz stranke Otzma Yehudit suspendiran je u nedjelju s vladinih sastanaka nakon što je izjavio da je bacanje atomske bombe na Gazu opcija u intervjuu za Kol Baram u nedjelju ujutro.

Izjava je dana u kontekstu njegove rasprave o humanitarnoj pomoći Gazi, prenosi The Jerusalem Post.

"Ne bismo dali nacistima humanitarnu pomoć", rekao je. "Nema nevinih u Gazi."

Kada ga je novinar upitao treba li Izrael jednostavno baciti atomsku bombu na Pojas Gaze, Eliyahu je odgovorio da je to opcija. Podsjetivši ga da se u Gazi drži više od 240 talaca, izjavio je da će se moliti za njihov povratak, ali da "rat također ima svoju cijenu."

Samo dva dana ranije, Eliyahu je twitao o uništavanju cijelog grada, uspoređujući to s pričom o Sodomi i Gomori.

"Bog je naučio Abrahama da, iako su ljudi Sodome bili zli i grješnici, odluka o njihovom uništenju donesena je nakon što su čuli krike djevojke koja je bila silovana i nisu se smilovali", napisao je. "Postoji strpljenje za zlo koje u nekom trenutku mora prestati."

Komentar Amichaija Eliyahua izazvao je oštru kritiku unutar vlade.

"Ministrove izjave su odvojene od stvarnosti", izjavio je premijer Benjamin Netanyahu. "Izrael i IDF djeluju prema najvišim standardima međunarodnog prava kako bi spriječili štetu nevinih, i nastavit ćemo to činiti sve do pobjede."

Netanyahu je kasnije objavio da će Eliyahu biti suspendiran sa svih vladinih sastanaka do daljnjega, ali nije odgovorio na zahtjev za komentar u vezi s mogućim otpuštanjem.

Ministar obrane Yoav Gallant osudio je "neosnovane komentare" Amichaija Eliyahua i dodao da "dobro je što on nije osoba odgovorna za sigurnost Izraela."

"Ministrovi Eliyahuijevi nepromišljeni, nepotrebni i neodgovorni komentari štete izraelskim vrijednostima, nanose ozbiljnu štetu diplomaciji i, što je najgore, dodaju bol obiteljima talaca", izjavio je vođa Nacionalnog jedinstva ministar Benny Gantz.

Vođa opozicije Yair Lapid nazvao je to šokantnim i ludim komentarom od strane neodgovornog ministra.

"Nanio je štetu obiteljima talaca, izraelskom društvu i našem međunarodnom ugledu", rekao je. "Prisutnost ekstremista u vladi nas ugrožava i ugrožava naš uspjeh u ostvarivanju ciljeva rata - pobjede nad Hamasom i povratka talaca."

Također je pozvao Netanyahua da otpusti Eliyahua.

Vođa Laburističke stranke Merav Michaeli izjavila je da ministra za nasljeđe treba udaljiti iz politike, rekavši da je on "opasnost za Državu Izrael."

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 02:00