StoryEditor

Susjedi užasnuti smrću dvoipolgodišnjaka, živio je u užasnim uvjetima

Piše D  /  02.04.2021., 06:04h

Tragedija se dogodila prošlog tjedna, ali prema tvrdnjama upućenih u cijeli slučaj, sve se moglo izbjeći da su nadležne institucije reagirale na vrijeme. Tu se prije svega misli na Centar za socijalni rad Banjaluka.

Zbog osjetljivosti slučaja Srpskainfo.com nije objavila imena majke i djeteta.

Glasnogovornica Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić je potvrdila da se dogodio ovaj slučaj te da je policija izašla na lice mjesta.

– Nakon pronalaska beživotnog tijela dječaka, policija je osigurala lice mjesta i obavila očevid. O svemu je informiran dežurni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Banjaluka – pojasnila je Mučibabić.

Kako Srpskainfo saznaje, slučaj je bio toliko šokantan da je potresao i policajce, ali i sve koji su poznavali obitelj.

Kobna noć

Sugovornici portala Srpskainfo.com tvrde da je dječak živio u vrlo lošim uvjetima i da je postojala velika mogućnost da se tragedija izbjegne.

Izvor uključen u istragu u ovom slučaju pojasnio je da su rezultati pokazali da je nesretni dječak umro nakon što se ugušio kada je u snu povratio hranu.

– Navodno je dječak oko jedan sat iza ponoći jeo salamu. Rano ujutro dobio je epileptični napad i povratio u snu, nakon čega se ugušio. Pozvana je Hitna pomoć, ali kada su došli mogli su samo konstatirati smrt dječaka, koji je ovog ljeta trebao napuniti tri godine – kaže sugovornik Srpskainfo.

Liječnici su obavijestili policiju da su pronašli beživotno tijelo. Policajci su obavijestili dežurnog tužitelja o pronalasku tijela, ali tužitelj nije izlazio na teren, već je samo ovlastio policajce da oni obave uviđaj.

Zatečeni prizorom

Doktor mrtvozornik, koji je prisustvovao uviđaju, izdao je potvrdu o smrti, a dežurni tužitelj je izjavio da se neće raditi obdukcija zbog toga što nema sumnji u činjenice koje su utvrđene tijekom uviđaja.

Jedan od izvora Srpskainfo, koji je bio u kući nakon što je pronađeno tijelo nesretnog dječaka, ispričao je da su tu bili užasni uvjeti za život.

– Soba u kojoj je pronađeno dijete je bila skroz neuredna i nije prilagođena životu djeteta. Odjeća je bila razbacana na sve strane, smeće je bilo po krevetu i podu, većina stvari je bila jako prljava – prepričava.

Prema njegovim riječima, dječak je u kući živio s majkom i bakom. Vjerojatno je dijete samo spavalo u sobi, čim nitko nije čuo kada je dobio napad.

– Navodno su se njih dvije nakon toga svađale tko je djetetu dao salamu tako kasno, ali to na kraju nije ni bitno. Sve to pokazuje da nisu bile u stanju brinuti se o djetetu. Netko treba odgovarati zbog toga, jer je očigledno da su institucije zakazale – ističe spomenuti izvor.

Tko je zakazao?

Prema njegovim riječima, ovdje je očigledno zakazao Centar za socijalni rad (CSR) Banjaluka.

Novinari su kontaktirali i CSR Banjaluka te pitali je li majka djeteta bila njihov korisnik i jesu li radili procjenu njene sposobnosti da odgaja dijete.

– Majka je korisnik prava i usluga Centra. Sve druge informacije nismo u mogućnosti dati jer poštujemo profesionalnu tajnu koja se odnosi na povjerljivost podataka – kratko su odgovorili iz Centra za socijalni rad.

Susjedi nesretne obitelji pričaju da su poznavali dječaka koji je uvijek bio nasmijan.

– Dječak je u toj kući živio s majkom i bakom. Svi znaju da one imaju određene zdravstvene probleme i sumnjam da su bili u stanju odgajati dijete. Naravno da one nisu željele ozlijediti ga, ali mislim da nisu bile u mogućnosti osigurati mu djetinjstvo kakvo trebaju imati djeca – kaže jedan od sugovornika.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:39