StoryEditor
župa mahovljani

Susjedi pomažu svećeniku da pobere grožđe prije kiše: Da nas je 50 pobrali bismo za jedan dan. Ovako, tko zna...

Piše desk  /  27.09.2022., 14:28h

U biskupijskom vinogradu u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke u tijeku je berba grožđa. Tek nekoliko susjeda pomaže velečasnom Iliji Keliću, voditelju Poljoprivredne zadruge Podrumi Banjolučke biskupije, da pobere ovogodišnji rod. Jučer ujutro ih je, kaže za Agroklub, obradovalo što nema kiše, kako bi spasili što više grožđa koje je u prilično lošem stanju.

No i u muci se šali pa dodaje da je ovo "ekološka proizvodnja, odnosno onako kako se radilo prije par stotina godina". A tome je uzrok uglavnom nedostatak financija, pa je većina mjera izostala.

"Upravo beremo, da ima još deset ljudi danas bi stigli pobrati bijelo, a crno ostaje. Da nam Bog da, pa da nam ne bude kiše, moglo bi se ovo sve obrati", kaže vlč. Kelić.

Za branje nema mnogo. Rod je upolovio u odnosu na lani, a kiše koje su padale posljednjih tjedna odložile su početak ovog posla, ali i doprinijele truljenju, pa će berba biti siromašna. Sustava za navodnjavanje nema, a vlč. Kelić dodaje da "općina čak ni vodu nije uspjela dovesti".

"Nismo imali sredstava ni za zaštitu neku, tako da je ovo ekološko, što je Bog dao", ističe.

U vinogradu su zasađene dvije sorte, rajnski rizling ili bijeli rizling kojeg inače smatraju carskom bijelom sortom u svijetu vina, a crno je cabernet sauvignon. Velečasni ističe da prave kvalitetna vina, ali ih teško prodaju. "Nemamo para da kupimo boce, nego prodajemo u plastičnim kanisterima od 5 litri. Točimo i kada netko naruči ja odnesem. Da nije berbe išao bih sad po selima, slavama i svadbama, pokušao ponuditi. Drugačije ne može, jer boca je 3-4 KM, a vino pet maraka litra", kaže vlč. Kelić.

Župa i vinograd se nalaze na upečatljivom brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša, oko 25 km od Banje Luke. Mahovljani su nekadašnja talijanska župa jer su austrougarske vlasti 1903. tu naselili Talijane iz Tirola. Vinograd je zasađen 2002. godine, međutim nisu sakupljena potrebna sredstva za završetak svih pratećih zdanja te izgradnju adekvatnog vinskog podruma.

Kao privremeno rješenje podignut je šator u kojem se teškom mukom proizvodilo vino koje je jedva pokrivalo troškove. Tek 2019. su stvari pokrenute te je izgrađen podrum koji nije u potpunosti završen. Stigla su obećanja da će se u poslove uključiti Talijani, oni koji su i zasadili vinograd. Do tada, bačve s vinom su pod šatorom.

"Onda imamo preduvjet da imamo nabolje vino u regiji", optimističan je velečasni. Na stanju im je trenutno 8.000 litri vina, od toga 2.000 l crnog. Nada se da će ga prodati kako bi vratili dugove nastale uslijed poslova oko vinograda – rezidbe, pljevidbe i drugih.

Inače, vlč. Kelić je "friško u svećeništvu", a tek u svibnju je preuzeo ovu zadrugu, s velikim iskustvom u poljoprivredi, budući da je, kaže , radio u menadžmentima brojnih firmi.

"Koristim to iskustvo sada da pomognem. Sila prilika, nema tko, moram ja", dodaje. Do kraja tjedna namjeravaju brati svaki dan, ako vremenske prilike dozvole. S 50 ljudi, navodi, obrali bi sve za dan, ali ovako je teško prognozirati što će biti

Podsjetimo kako je vlč. Kelić u lipnju ove godine također tražio pomoć mladih volontera za akciju spašavanje biskupijskog vinograda te je ona bila uspješna jer su se brojni odazvali. Svi zainteresirani pojedinci i grupe koji žele pomoći berbu mogu se prijaviti i sve potrebne informacije dobiti na broj telefona +387 65 806 090 ili na Facebook stranici Biskupijski Podrumi i Instagram profilu biskupijski_podrumi.

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 01:56