StoryEditor

Surova Dinamova realnost: Evo tko će na ljeto vjerojatno napustiti klub

Piše D  /  17.04.2021., 07:04h

Dinamo je okončao svoj europski put, put koji je bio uspješan, koji je bio lijep i ostat će kao takav upisan u povijest. No, kako bi rekao nekadašnji predsjednik Dinama Zdenko Mahmet, "treba iti dalje", piše Večernji.hr.

Bilo bi lijepo kad bismo i u novoj sezoni gledali tako uspješan i jak Dinamo u europskoj konkurenciji, Dinamo koji se nikoga ne boji, pa da se povijest ponovno piše. No u našem nogometu nikad ne znate što će biti sutra.

Prije svega jer naši klubovi, a tako i Dinamo, žive od dvije stavke. Prvo je novac od Uefinih nagrada, a ove sezone plavi su od Uefe uprihodili od natjecanja oko 13 milijuna eura, dobit će još nešto za TV prava, marketing, ali za godišnji proračun to nije dovoljno, daleko je do 50 milijuna eura koliko troši Dinamo godišnje.

Onda na red dolazi druga stavka, jedina koja ostaje, a to je prodaja igrača.

Neminovno je da će prodaje biti i ovog ljeta, zna se već da odlazi Joško Gvardiol koji je prodan Leipzigu, u Dinamu je samo nastavio igrati kao posuđeni igrač i razvijati se kako bi se što bolji ovog ljeta preselio u svoj novi klub.

U Dinamu su već rekli da nijedan njihov igrač nije na prodaju. No to nikako ne znači da neće biti prodan, riječ je o tome da u Maksimiru nemaju igrača kojeg ciljaju prodati, ali doći će kupci iz europskih klubova i tražiti igrače koji su pokazali da su europski konkurentni.

Stoga je gotovo sigurno da u novoj sezoni nećemo gledati isti Dinamo koji smo gledali u ovoj sezoni. Teško je predvidjeti tko će otići jer to će prije svega ovisiti i ponudi i potražnji.

Najviše se govori o Dominiku Livakoviću, Bruni Petkoviću, Mislavu Oršiću, ali i mlađima kao što su Luka Ivanušec i Lovro Majer, a ne treba biti iznenađenje bude li zanimanja i za druge igrače, već ih je bilo za Stojanovića, Ademija...

K tome, slijedi Europsko prvenstvo koje će još više baciti fokus stranih klubova na naše igrače, zacijelo im podići i cijenu, tu je i četvrtfinale naše mlade reprezentacije na Euru protiv Španjolske, a to je veliki izlog za mlade igrače.

No uvijek ostaje i pitanje hoće li za glavne zvijezde doći dovoljno dobre ponude da ih Dinamo prihvati, a onda i hoće li igrač i njegov zastupnik poželjeti otići u taj klub. Kod igrača nije samo novac u pitanju već i o kakvom je klubu riječ, o kojoj ligi jer neće svaki igrač Dinama odmah na prvu željeti odlazak zato što im ni u Dinamu ništa ne fali pa žele ići samo na bolje, što je potpuno razumljivo.

Ode li Livaković, Dinamo se tu već “pokrio”, kupljen je vratar Rijeke Ivan Nevistić, ode li netko od plemenitih mladih igrača kao što su Majer i Ivanušec, kupljen je i kapetan Šibenika, 19-godišnji Marko Bulat.

Najteže bi bilo naći zamjenu za Mislava Oršića i Brunu Petkovića, pogotovu za Petkovića jer Dinamo je čak i sada treba imati još jednog centarfora. Petković je imao problema s ozljedom, Gavranović zbog toga i nije bio u kadru za Villarreal i plavi moraju naći rješenje u špici, osim ako ne kane s posudbe vratiti Sandra Kulenovića.

Čak i uz njega, morali bi naći još jednog središnjeg napadača, ode li Petković, trebat će mu i dvojica. Oršića bi možda mogao naslijediti Luka Menalo koji je na posudbi u Rijeci.

Dinamo je dosad radio vrlo pametno, zato ne vjerujemo da se može dogoditi nešto kao u Lokomotivi, da prodaju sve svoje "obiteljsko srebro" i onda odu u provaliju. Teško da će Dinamo prodati više od dva-tri igrača iz reda stožernih, ali i to može uzdrmati momčad.

Teško će biti zadržati osovinu Livaković-Ademi-Oršić-Petković, pa će se Dinamo morati malo preslagivati. Ipak, plavi imaju puno igrača, puno kvalitetnih igrača koje se već dovelo.

Uz spomenute kupljene Nevistića i Bulata, dolazi i Štefulj iz Rijeke, u domaćem dvorištu puno se može očekivati od Franjića, već puno daje Jakić, na stopersku poziciju mogao bi se vratiti Šutalo s posudbe u Istri, Kastrati mora napredovati, Robbie Burton pokazuje neke dobre stvari i vrijeme radi za velškog reprezentativca.

No sigurno je da će na ljeto biti puno posla oko slaganja igre i s ponešto izmijenjenom momčadi, bez nekih glavnih igrača, ali Dinamo je i tu dosad bio uspješan, Damir Krznar sigurno već za novu sezonu crta momčad koja se ipak ne bi trebala drastično promijeniti.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:30