StoryEditor
britanski premijer

Sunak posjetio Kijev

Piše hina  /  19.11.2022., 17:58h

Novi britanski premijer Rishi Sunak prvi je put posjetio Kijev, obećavši nastavak čvrste potpore Ukrajini koja je bila u središtu pozornosti njegovih prethodnika, pri čemu je najavio i novi paket pomoći za protuzračnu obranu od ruskih dronova.

 "Britanija zna što znači boriti se za slobodu", napisao je Sunak na Twitteru. "Uz vas smo cijelo vrijeme", dodao je.

Sunak je poručio i da će Britanija osigurati novi paket vojne pomoći vrijedan 50 milijuna funti, koji uključuje protuzračno oružje i tehnologiju poput radara za suzbijanje napada dronovima.  London je također istaknuo da će pojačati obuku ukrajinskih vojnika.

Kontinuirana potpora

"Dok ukrajinske oružane snage uspijevaju potisnuti ruske snage na terenu, civile se brutalno bombardira iz zraka", poručio je Sunak priopćenjem. "Danas osiguravamo novu protuzračnu obranu, uključujući protuzračno oružje, radar i opremu za borbu protiv dronova, te pojačavamo humanitarnu potporu za hladnu, tešku zimu koja je pred nama", dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je videosnimku sastanka njih dvojice u Kijevu te je pozdravio kontinuiranu potporu Londona. "S prijateljima poput vas uz sebe uvjereni smo u našu pobjedu. Obje zemlje znaju što znači boriti se za slobodu", tvitao je Zelenski.

Sunak, bivši ministar financija, preuzeo je dužnost prošlog mjeseca nakon kratkotrajnog premijerskog mandata Liz Truss. Za nju i prethodnika Borisa Johnsona javna podrška Ukrajini bila je važan dio politike.

Dnevnik.ba

03. ožujak 2024 21:03