StoryEditor

Sumnjivo samoubojstvo Jeffreya Epsteina?

Piše D  /  13.08.2019., 03:08h

Teoretičari urota napokon na svojem terenu. Kako je moguće da je samo dva tjedna nakon što je Epstein došao pod poseban nadzor zatvorskih čuvara u kaznionici na njujorškom Manhattanu, upravo zbog bojazni da ne počini suicid, uspio to i učiniti? U nedostatku pravog odgovora, federalne vlasti pokreću sveobuhvatnu istragu.

- Ovaj slučaj seksualne trgovine bio je vrlo važan za naše ministarstvo pravosuđa, ali i za mene osobno. Optužnica je bila sastavljena na temelju predanog rada tužiteljstva i agenata FBI-ja. I najvažnije, slučaj je imao veliko značenje za sve te žrtve, koje su imale hrabrosti suočiti se sa svojim zlostavljačem, rekao je američki državni odvjetnik William Barr.

U optužnici se tvrdi da je Epstein namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove te im plaćao za seksualne usluge. Sve se to događalo od 2002. do 2005. Tužiteljstvo je, čini se, punih 15 godina skupljalo dokaze.

- U ime svih žrtava ovoga seksualnog predatora mogu vam reći da su ostale u šoku i nevjerici. Jednostavno je nemoguće povjerovati da onaj tko najavljuje samoubojstvo i pod stalnim je nadzorom, to i učini, kazao je Spencer Kuvin, odvjetnik žrtava.

Za razliku od teoretičara urote, ima i onih koji tvrde da u ovom događaju nema ništa sporno. Razlog je jednostavan - manjak kvalificiranih zatvorskih čuvara, jer plaće koje primaju daleko su ispod američkog prosjeka.

- Kada čujete kakve sve probleme zbog manjka čuvara imaju u ostalim kaznionicama, može se reći da je epidemija prava riječ koja opisuje stanje u zatvorskom sustavu, objasnila je iz federalnog ureda za pravosuđe, Megan Quattlebaum.

Epstein je bio poznat po druženjima s političarima i kraljevskim obiteljima, prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Trump, bivši predsjednik Bill Clinton, te, prema sudskim navodima, i britanski princAndrew.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:34