Article_Top_970x250

´Sultan´ uzeo novac i potkopao sporazum: Njegova policija hvata izbjeglice i deportira ih u ratnu zonu?

´ZBRINJAVANJE´ SIRIJACA

´Sultan´ uzeo novac i potkopao sporazum: Njegova policija hvata izbjeglice i deportira ih u ratnu zonu?

kol 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: AFP

Turska je primila oko 3,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, više nego ijedna druga zemlja. No, entuzijazam oko prihvata izbjeglica je splasnuo otkako se Turska našla u ekonomskoj krizi, a Erdogan je napravio zaokret u izbjegličkoj politici i podigao zid na granici sa Sirijom

Muhamed Kaya ima samo jednu želju: što prije otići iz Istanbula i iz Turske. On je već dva tjedna zaglavljen u jednom istanbulskom stanu skupa s još deset izbjeglica iz Sirije. Naizmjence izlaze iz stana i odlaze na tržnicu kupiti namirnice. Inače ne izlaze jer se boje da ih na ulici ne pokupi turska policija i vrati nazad u Siriju.

Stoga Kaya i govori pod tim lažnim imenom dok za njemački Spiegel priča kako turska policija po ulicama kupi sirijske izbjeglice i deportira ih natrag u Siriju, u pokrajinu Idlib, pravo u ratnu zonu.

Erdogan uzeo novac, a izbjeglice vraća?

Njemački Spiegel piše, pozivajući se na podatke sirijske oporbe, da je krajem srpnja oko tisuću sirijskih izbjeglica deportirano iz Turske u pokrajinu Idlib, a oko pet tisuća uhićeno ih je zbog nevažećih dokumenata. U Siriji, naime, snage Bašara al-Asada mjesecima pokušavaju vratiti pokrajinu Idlib pod svoju kontrolu, a Ujedinjeni narodi ponovno upozoravaju na najveću humanitarnu katastrofu stoljeća.

Sve te vijesti iznova su pokrenule raspravu o sporazumu o izbjeglicama sklopljenom 2016. godine između EU i Turske. Tada je, među ostalim, EU obećala Recepu Tayyipu Erdoganu financijsku pomoć, tražeći zauzvrat da izbjeglice drži podalje od Europe. Sporazum je također predviđao da se migranti po hitnom postupku s grčkih otoka, dakle s teritorija EU, vrate u Tursku, pod pretpostavkom da je Turska sigurna treća zemlja. No, organizacije za ljudska prava od početka su to negirale.

Ulla Jelpke, glasnogovornica njemačke stranke Die Linke (Ljevica), kaže kako je vijesti o turskom protjerivanju sirijskih izbjeglica u Idlib navode na samo jedan zaključak da se suradnja s Erdoganom po pitanju izbjeglica odmah mora prekinuti.

Iz odgovora njemačke savezne vlade zastupnicima stranke Die Linke proizilazi da su upoznati s vijestima o “navodnom vraćanju sirijskih državljana”, ali ističu kako turska vlada to opovrgava. Njemačka vlada također pozdravlja tvrdnje turskog ministra unutarnjih poslova da nije bilo deportacije Sirijaca i drugih izbjeglica te da su zaštićeni u skladu sa Ženevskom konvencijom. Ti odgovori, kaže zastupnica Die Linke Gökay Akbulut, kazuju da vlada izbjegava odgovornost.

‘Kada bi sporazum propao bila bi to katastrofa’

Turska je primila oko 3,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, više nego ijedna druga zemlja. Međutim, entuzijazam oko prihvata izbjeglica je splasnuo jer se Turska u međuvremenu našla u ekonomskoj krizi. Napetost između Turske i Sirije raste pa je Erdogan napravio zaokret u izbjegličkoj politici i podigao zid na granici sa Sirijom.

Organizacija “Pro Asyl” osuđuje turske vlasti, koje navodno stalno vrše pritisak na izbjeglice kako bi dobrovoljno napustile Tursku.

Njemački politički savjetnik Gerald Knaus, jedan od arhitekata sporazuma s Turskom, zatražio je jamstva za izbjeglice protjerane iz Europe u Tursku. Knaus smatra da sporazum nema alternative te da je u interesu svih da Turska bude sigurna za Sirijce. Da bi se to postiglo, kaće Knaus, Europa mora pokazati solidarnost i angažman.

“Kada bi sporazum propao, situacija bi se pogoršala za sve sudionike, a ponajprije za izbjeglice”, kazao je Knaus.

Dnevnik.ba