StoryEditor

Suljagić: Macronova izjava o "tempiranoj bombi" dio velikohrvatske mitomanije

Piše D  /  16.11.2019., 11:11h

Emir Suljagić bošnjački radikal koji je nedavno imenovan za direktora Memorijalnog centra Potočari izjavio je kako je izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o tmou kako je BiH tempriana bomba na granici s Hrvatskom dio velikohrvatske mitomanije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u nedavnom intervjuu za britanski magazin "The Economist" iznio tvrdnje o Bosni i Hercegovini, kazavši kako je ta zemlja "tempirana bomba" koja kuca tik uz Hrvatsku. Ova izjava naišla je na mnoštvo reakcija u Bosni i Hercegovini, kao i cijeloj regiji. Suljagić, koji je također reagirao na ovu izjavu putem Twittera, smatra kako u tome što je Macron rekao nema ništo novo ni iznenađujuće.

"Njegov prethodnik na tom mjestu Francois Mitterrand je 1992. godine, dok su Karadžićeve snage po Sarajevu ubijale djecu na ulicama, govorio kako Bosna ne pripada Europi. Neki visoki britanski zvaničnici govorili su kako je to što se događa u BiH bolna, ali realistična obnova kršćanske Europe, to je citat koji možete pronaći u knjizi "Clintonove kasete" (The Clinton Tapes)", govori Suljagić.

Međutim, važnije od toga, kako ističe, je to da je preovlađujući stav u Europi da je to što se dogodilo od 1992. do 1995., ne obavezno preovlađujući, ali dio mainstreama, bio proces dovršavanja povijesti, odnosno kako su Bošnjaci jedan ostatak omraženog Osmanskog carsvta.

"Današnja Europa u dobroj mjeri, u identitetskom smislu, nastala je u jednoj vrsti binarne opozicije u odnosu na islama. Bio si Europljanin ako nisi bio ‘turčin‘, odnosno osmanlija, tako da, nema tu ništa novo što mi nismo već čuli. Macron je samo artikulirao jedan vrlo snažan dio glavnog europskog toka. Pritom, ono što je tu mnogo opasnije, jeste činjenica da je on ponovio samo ono o čemu je govorila hrvatska predsjedsenica (op.a. Kolinda Grabar Kitarović) koja je do tog trenutka u nekoliko navrata i sama izjavila kako je BiH utočište desetina tisuća ISIS-ovaca. Nažalost iz zemlje u susjedstvu, ali i očito iz neke malo dalje zemlje, još uvijek pokušavaju ostvariti svoje ciljeve iz 90-ih nekim mirnodobskim sredstvima i tu se mnogo toga nije promijenilo", rekao je Suljagić.

Na pitanje smatra li da između tih izjava postoji veza, Suljagić potvrđuje kako korelacija sasvim sigurno postoji jer su te izjave skoro identične po sadržaju.

"Ideja da je BiH ‘tempirana bomba‘ na granici s Hrvatskom, je ideja koja korespondira sa ovim prije svega hrvatskim mitom o tome kako je Hrvatska tzv. predziđe kršćanstva. Nije tu Hvatska spomenuta tek tako, to je Macron, koji vjerovatno nije u stanju pokazati Hrvatsku na mapi, morao čuti od nekog. Zašto Hrvatska? Zašto nismo tempirana bomba na granici s Srbijom ili Crnom Gorom, jer graničimo i s njima. To je došlo iz te, kako da kažem, te velikohrvatske mitomanije. Ideja da u izjavama francuskog predsjednika čujete eho izjava Franje Tuđmana, iz vremena kada je hrvatska vojska po Bosni rušila i palila, je za neinformirane ljude vjerovatno zapanjujuća, ali ako ste iole informirani, tu apsolutno nema nikakvog iznenađenja. Macron tu nastavlja samo gaziti stazama koje je utro Francois Mitterand. Što je velika šteta, jer jedan francuski predsjednik je odigrao veliku ulogu u završavanju rata u BiH, to je bio Jacques Chirac. Njegova uloga je zaista važna, na kraju krajeva NATO udari 1995. ne bi se dogodili da nije bilo Chiraca, i tom smislu je to što je Macron rekao, ne samo neinformirano, nego i poprilično žalosno", poručio je Suljagić.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 06:18