StoryEditor

Sukob Indije i Kine - Poginulo 20 indijskih vojnika

Piše D  /  16.06.2020., 10:06h

Indijska vojska objavila je u utorak da je 20 njezinih vojnika poginulo u sukobima s kineskim snagama u spornom graničnom području na sjeveru Indije, što je prvi okršaj sa žrtvama na njihovoj granici u nekoliko desetljeća.

Radi se o prvom vojnom okršaju dvije azijske nuklearne sile i dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta u 45 godina u kojem je bilo žrtava, prenosi Hina.

Indija je objavila tijekom dana da je izgubila tri vojnika, ali je u priopćenju u utorak navečer rekla da ih je još 17 "teško ranjenih.. podleglo ozljedama".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je došlo do "nasilne fizičke konfrontacije" u ponedjeljak u graničnom području.

Kineska strana nije govorila o žrtvama, ali indijsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je bilo žrtava s obje strane.

Te su pogibije prve od zadnjeg velikog pograničnog sukoba 1967. između Kine i Indije koje ne mogu riješiti spor oko dijelova njihove vrlo dugačke granice.

Kina i Indija međusobno se optužuju tko je kriv za jučerašnji sukob u snježnoj pustinji Ladakh.

Do sukoba je došlo u jeku rastućih napetosti između dviju zemalja.

Indija je optužila Kinu za slanje tisuća vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu, te da je okupirala 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija.

Nekoliko krugova pregovora u zadnja tri desetljeća nije uspjelo riješiti granične sporove.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:11