StoryEditor

Šukerova tajna imovina: 5 zemljišta, dva stana, kuća i kafić

Piše D  /  28.09.2019., 09:09h

Taj škrtac! Čim je postao predsjednik saveza, oduzeo nam je pravo na dnevnicu. A znate koliko je iznosila? Jadnih 36 kuna, požalile su se nogometne reprezentativke Hrvatske nekoliko mjeseci nakon što je Šuker postao prvi čovjek HNS-a.

I dok je sebe nazvao predsjednikom volonterom, a za to vrijeme nemilosrdno peglao službenu karticu u iznosima i po nekoliko desetaka tisuća kuna na mjesec, na ženskoj reprezentaciji je škrtario za svaku kunu. Tipični Šuker..., prenose 24sata.hr.

Zlatna kopačka poznata je i po tome da ne zavlači rado ruku u svoj privatni džep ni da okrene turu pića, nekoliko puta je ostajao dužan i porez državi, a u posljednjem slučaju država mu je sjela na penthaus od 152 kvadrata zbog duga od šest milijuna kuna. Ali paralelno je u tajnosti sakupljao nekretnine. Mi smo mu našli kuću, dva stana, stambeni objekt s kafićem i pet građevinskih zemljišta.

Davor Šuker nekoć je u Novom Vinodolskom imao usidrenu i jahtu El Croata. A na parkingu je bio Ferrari. No jahtu i Ferrari je prodao. Kuća na Obali Josipa Sokolića s dvorištem prostire se na 824 četvorna metra. Prvi red je do mora.

Apsolutno najvrednija nekretnina je penthaus od 152 četvorna metra i šest soba u samom srcu Opatije. Navodno ga je platio milijun eura tvrtki osuđenog Dražena Golemovića, a sad bi ga mogao izgubiti.

Na tu luksuznu nekretninu hipoteku je upisala Porezna uprava jer Šuker nije platio šest milijuna kuna poreza. Razrezali su mu taj iznos jer još prije tri godine nije mogao dokazati odakle mu odjednom 12 milijuna kuna koje je posudio za jamčevinu Zdravku Mamiću i njegovu sinu Mariju.

Uz Poreznu upravu je na taj stan upisan i poduzetnik Jušte Puharić, koji se obogatio na kockanju. Posudio je Šukeru 838.000 funti, a kad mu ovaj u roku nije vratio, upisao je hipoteku prije pet godina. I ona još nije maknuta, što znači da dug nije podmiren.

No ovo nije prvi put da Šuker ne plaća porez. Prije šest godina osvanuo je na listi srama zbog duga od 208.000 kuna, ali je tad poručio da će podmiriti u najkraćem roku. I na drugim njegovim nekretninama vidljivo je da je Porezna uprava “lupala plombe” jer čovjek koji se predstavljao kao hrvatski brend nije plaćao državi porez.

Primjerice, dosad je bilo nepoznato da Šuker ima kuću u Novom Vinodolskom. Kuća nije luksuzna, ali zato lokacija jest. Nalazi se iznad same obale, a mana joj je brza cesta u blizini. Prije 10 godina Porezna uprava stavila mu je dvije zabilježbe na tu nekretninu. Ona veća je bila zbog duga od čak 316.000 kuna za porez. Tek proljetos je Šuker podmirio dug i zabilježba je maknuta. Ali ako mu Porezna uprava nije oprostila zatezne kamate, zbog odugovlačenja je trebao platiti više od 450.000 kuna kamata.

Čelnik HNS-a ima u Zagrebu stan od 108,5 četvornih metara u ulici Zelengaj, na čijoj je adresi i službeno prijavljen. Na njemu nije bilo nikakvih dugova. Ali ima on i građevinsko zemljište na elitnoj lokaciji na Pantovčaku, koje mu je služilo kao osiguranje za nekoliko kredita.

Potpuno je dosad bilo nepoznato i da je upravo Šuker vlasnik stambenog objekta u kojem se nalazi poznati kafić Koma u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Dosad se uvijek u javnosti kao vlasnik predstavljao Šukerov prijatelj i bivši nogometaš Fabijan Komljenović. Kafić je omiljeno mjesto studenata obližnjeg Ekonomskog fakulteta, ali i nogometaša. I stadion u Maksimiru je veoma blizu.

Zemljišne knjige otkrivaju da je Šuker cijeli stambeni objekt u čijem je prizemlju kafić kupio još 2008. godine, ali je to držao u tajnosti. Kao vlasnik cijelog objekta upisao se tek u travnju ove godine. I na toj nekretnini imao je manji porezni dug od 10-ak tisuća kuna, ali je to u međuvremenu podmireno.

Šuker se prije 13 godina odlučio baviti i gradnjom te prodajom nekretnina u Istri i Novom Vinodolskom, ali je taj pothvat propao. Međutim, dio nekretnina tvrtke je prešao upravo na njega kad mu je tvrtka likvidirana. Tako nedaleko od središta Novog Vinodolskog, u ulici Osap, ima dvije spojene građevinske parcele ukupne površine veće od 1600 kvadrata.

I na njima su postojale zabilježbe Porezne uprave zbog duga od 97.000 kuna, ali su danas maknute.

Šuker još ima zemljište od 2300 kvadrata u Bujama te još jednu parcelu površine skoro 6000 kvadrata južno od Novog Vinodolskog, koja se vodi kao pašnjak.

NOVI VINODOLSKI: Kuća s dvorištem prvi red do mora

Davor Šuker nekoć je u Novom Vinodolskom imao usidrenu i jahtu El Croata. A na parkingu je bio Ferrari. No jahtu i Ferrari je prodao. Kuća na Obali Josipa Sokolića s dvorištem prostire se na 824 četvorna metra. Prvi red je do mora.

VILA PORTHEIM: Šest soba u srcu Opatije

Šuker je kupio penthaus od osuđenog Dražena Golemovića. Nalazi se na nekoliko minuta hoda od centra grada, preko puta hotela Ambasador.

ZVONIMIROVA: Kafić Koma uz Ekonomski faks

Kafić je zastao u vremenu, a vrijedio je kao okupljalište nogometaša. I Robert Prosinečki ovdje je volio popiti piće. Šuker je kupio cijelu zgradu u kojoj je kafić.

ULICA ZELENGAJ: Prebivalište Zlatne kopačke

Četverosobni stan od 108,5 četvornih metara u Zagrebu, u ulici Zelengaj, službeno je prebivalište Davora Šukera. Nalazi se u mirnoj ulici, ali zgrada ne odiše pretjeranim luksuzom.

Osim što je bio ugledno ime za predsjednika HNS-a, jedna od teorija kaže da je na tu funkciju poguran i kako bi se Davora Šukera financijski zbrinulo. Jer mu posao nakon karijere jednostavno nije išao.

Prvi poslovni potez nakon završetka igračke karijere Šukeru je bilo osnivanje nogometne akademije, koju je nazvao po sebi. U prvim godinama prikazivalo se da mladi nogometaši hrle u akademiju. No posljednji dostupni podaci, stari devet godina, pokazuju da su prihodi rapidno padali. Na kraju je Šuker i službeno ugasio akademiju prošle godine.  

Šuker je lansirao i svoju marku sportske odjeće, S9, po svom prezimenu i broju dresa koji ga je proslavio. I to je bilo neuspješno. Još postoji podatak da je na adresi njegova stana u Zagrebu postojala tvrtka S9 Media, ali ta agencija ugašena ke prije pet godina. U vrijeme procvata nekretninskog tržišta u Hrvatskoj Šuker je osnovao i tvrtku Masa Suker sa sjedištem u Valbandonu. Ideja je bila kupnja zemljišta, gradnja vila i stambenih objekata.

O tom njegovom poslu malo se znalo. Nije poznato da je uspješno završio neki projekt i prodao ga. Tvrtku je osnovao u potpuno pogrešno vrijeme jer je uskoro i Hrvatsku i cijeli svijet pogodila kriza, a tržište nekretnina palo. Iza te tvrtke su ipak Šukeru ostala zemljišta u Novom Vinodolskom i Bujama, koja danas glase na njegovo ime. 
Šuker nikad nije skrivao strast prema kocki, a 2008. kratko je bio i u upravi tvrtke Casino grad. Tvrtka zadnjih godina redovno posluje s gubicima.

Dnevnik.ba

 

14. travanj 2024 21:05