StoryEditor

Šuga u migrantskom kampu, skoro svaka druga osoba je zaražena

Piše D  /  11.02.2021., 11:02h

Liječnici i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskoj županiji (USŽ) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća. Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uvjete u ranijem periodu, prenosi Bljesak.info.. 

"To nam je trenutno najozbiljniji problem, jer je skoro svaka druga osoba koja ovdje trenutno boravi zaražena scabiesom. Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprječavanja daljeg širenja zaraze. Točno je određeno individualno tretiranje po šatorima", kazala je ministrica zdravstva USŽ-a Nermina Ćemalović. 

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje osobne higijene, prenosi BHRT. "Znatno su poboljšani uvjeti i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavi hrane, obuće, odjeće i ostalih nužnosti", riječi su glasnogovornika Crvenog križa Grada Bihaća. Sami migranti i izbjeglice mnogo su zadovoljniji trenutnom situacijom. 

"Svjesni smo da ne može biti idealno, ali sada je mnogo bolje stanje. Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja osobne higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji", rekao je Ali iz Pakistana.

Služba za poslove sa strancima BiH u prethodnim danima je provela proces biometrijske identifikacije svih osoba na ovoj lokaciji, dok su pripadnici Oružanih snaga završili sanaciju pristupnog puta. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:30