StoryEditor

Sudske odluke ponovno izazivaju političke potrese u BiH

Piše D  /  30.03.2019., 08:03h

Opet neustavan

- Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla dovesti u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u odluci broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti - piše u odluci. To znači da odluka SIP-a o raspodjeli mandata ostaje na snazi, a još ranije zahtjevi drugih apelanata za ocjenu ustavnosti ovog dokumenta SIP-a također nisu prihvaćeni. Sve upućuje na to da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u aktualnom sazivu ostati, odnosno da neće biti sudskih odluka koje bi dovele u pitanje njegov legalitet. Tomu u prilog ide i odluka Ustavnog suda da nedopuštenim proglasi zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti upute o izmjeni i dopunama istog dokumenta SIP-a zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH, piše Večernji.ba

Još jedna jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH izazvala je brojne polemike u zemlji. Naime, Ustavni sud je ponovno proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike Srpske. Suci Ustavnog suda izjašnjavali su se o zahtjevu devet bošnjačkih izaslanika Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti spornog članka Zakona o Danu RS-a. Ustavni sud je i ovaj put uvažio zahtjev i proglasio neustavnim odredbu kojom je taj dan označen kao praznik.

Stavovi i reakcije

U obrazloženju se navodi kako je osporena odredba ukinuta i određeno je da prestaje vrijediti idućeg dana od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih ranijih odluka. Pri tome je Ustavni sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni ranijom odlukom, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

Također, ni tom odlukom, a ni odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

 Ustavni sud BiH je 26. studenoga 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječnja kao Dan RS-a. Vlasti RS-a naknadno su usvojile izmijenjeni Zakon o praznicima, kojim je ukinut vjerski karakter Dana RS-a, ali ne i sam datum. Očekivano, reakcije na jučerašnju odluku Ustavnog suda su različite. Dok bošnjački politički predstavnici pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH, srpski dužnosnici je krizi raju i poručuju kako neće odustati od proslave 9. siječnja kao Dana RS-a. Poručuju kako je odluka politička i da je tempirana baš kada se treba formirati vlast na razini države BiH. U reakcijama iz RS-a se navodi i kako je Republika Srpska starija više od tri godine i od Ustavnog suda BiH i od “ovakve Bosne i Hercegovine”.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 23:24