StoryEditor
svjedok Tužiteljstva

Suđenje za zločin u Križančevom Selu: Svjedok rekao da je vidio tijela mrtvih vojnika HVO-a

Piše Desk  /  17.12.2021., 15:19h
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine rekao da je vidio tijela mrtvih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Emir Džidić je kazao da je bio pripadnik vojne policije 325. brdske brigade ABiH. On je rekao kako je 22. prosinca 1993. godine, kada je krenula akcija, krenuo iz Vjetrenice s drugima prema Grobčiću da uspostavi liniju. On je rekao da je po dolasku ispred kuće Eke Omanovića vidio tijela mrtvih vojnika HVO-a, piše Detektor.ba.

Na pitanje tužitelja Ivana Matešića koga je zatekao u kući i o čemu su pričali, on je rekao da su tu bili Šaćir, Sadik i Sedžad Omanović zvani Eko, te još jedna osoba, ali da se ne sjeća o čemu su razgovarali.

Na pitanje Envera Baždara, branitelja prvooptuženog Ibrahima Purića, da li je nakon 22. prosinca bilo borbenih djelovanja, on je odgovorio da nije, ali da je bilo sporadičnih pucnjeva. Rekao je i da je „dosta vojnika HVO-a izginulo“.

Na pitanje Nermina Vile da li poznaje Almira Sarajlića, on je odgovorio da mu je jedno vrijeme Sarajlić bio zapovjednik i da ga nije vidio za vrijeme akcije.

„Ja znam da sam ga priveo prije akcije. Bio je u pritvoru tri dana“, rekao je Džidić.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravicu kod Viteza 22. prosinca 1993. godine, optuženi su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić zvani Roki, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija zapovjednik Trećeg bataljuna ove postrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

Sifet Fetić je rekao da je u prosincu 1993. godine bio pripadnik 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i da je noć uoči akcije bio na liniji u Sivrinom Selu kod Rokijeve kuće, koja se prema njegovim riječima nalazila na 40 metara udaljenosti od linija Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a).

Rekao je da se ne sjeća kada je akcija počela, jer je pucalo na sve strane, ali je kazao da je tu „došao Tarahija i još jedan s njim“.

„Čuli smo da je linija probijena i onda smo se prebacili kod groblja dole. Tukla je sve vrijeme osamdesetčetvorka. Dole je ubijao snajper“, ispričao je Fetić.

On je tijekom svjedočenja objasnio da su se spustili kod mjesta Grobčić, gdje su trebali uspostaviti liniju. Na pitanje tužitelja Ivana Matešića da li je Ibrahim Tarahija izdao naredbu da krenu, podsjetivši ga da je to rekao u ranijoj izjavi datoj Tužiteljstvu BiH, Fetić je odgovorio da su sami krenuli i da se ne sjeća šta je rekao ranije.

Matešić je potom pročitao dijelove iskaza koje je Fetić dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 24. rujna 2018. godine. Prema tom iskazu Fetić je rekao da je nakon akcije vidio deset zarobljenih vojnika HVO-a u Šafradinima i da su za njima išli Šaćir Omanović i Ibro Tarahija

„Odvedeni su kod kuće Nike Šafradina, a kasnije kod tranšeja da ih strijeljaju. Kasnije se po selu pričalo da su ih ubili Roki i Šaćir Omanović“, pročitao je Matešić dijelove izjave.

Fetić je na današnjem ročištu negirao da je ulazio u selo Šafradine. On je rekao da se ne sjeća što je rekao u izjavama, dodavši da ima zdravstvenih problema, zbog čega je nekoliko puta bio hospitaliziran.

„Sve što ste pročitali za mene ne važi“, odgovorio je svjedok. On je nakon toga naveo kako je bio doveden na ispitivanje u SIPA-u i tu proveo nekoliko sati, gdje su ga kako je tvrdio pitali “nešto što ne zna, pa nameću nešto što nisam vidio“. Na pitanje sutkinje Dalide Burzić da li je to nekome prijavio, on je rekao da jeste doktoru, ali da nije tužitelju, potvrdivši da se njegovi potpisi nalaze na oba iskaza.

Na pitanje Nermina Vile, branitelja Almira Sarajlića zvanog Roki, gdje se Roki nalazio u to vrijeme kada su se spustili u Grobčić, on je rekao da je Roki previjao jednog ranjenika, kojeg je odnio te da je i on „bio krvav i klecao na jednu nogu.

Termin nastavka suđenja će biti poznat naknadno, piše Detektor.ba.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 19:25