StoryEditor
zločin u čemernu

Suđenje za UZP: Solak promijenio iskaz. U istrazi znao detalje, u sudnici rekao da ne zna jesu li sudjelovali odred Sretno i Teritorijalna obrana

Piše FENA  /  15.09.2022., 13:34h

Na suđenju za zločine počinjene u selu Čemerno (općina Ilijaš), svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine negirao je navode iz izjave koju je dao u istrazi, a u kojoj se navodi da su u napadu sudjelovale jedinice iz Breze i Kaknja te da je njima zapovijedao Džemal Hadžić.

Esad Solak je naveo da je bio zapovjednik manevarske policijske jedinice u Brezi, a da o napadu na Čemerno nema izravnih saznanja.

- Ono što sam pročitao po portalima i novinama, to znam - kazao je svjedok.

On je dodao da je u vrijeme napada znao samo da su haubice djelovale po Brezi i da ih je vojska “pobacala sa Čemernog”.

Tužitelj Vladimir Simović podsjetio ga je da je u istrazi izjavio da mu je iz priča poznato da su u napadu sudjelovali odred “Sretno” iz Breze i Teritorijalna obrana (TO) iz Kaknja kojima je zapovijedao Džemal Hadžić. U iskazu je naveo da je jedinica iz Kaknja prošla kroz Brezu i da su bili prepoznatljivi po plavim džemperima.

- Ovaj dio, tko je izvršitelj, tko je komandirao, nisam rekao… Jamčim da nisam rekao, jesam potpisao - kazao je Solak.

Potvrdio je da mu je poznato da je i on bio vezan za ovaj predmet, ali da ne zna da je protiv njega obustavljena istraga, što mu je tužitelj priopćio na ročištu.

Obrana Hadžića rekla je da nema pitanja za svjedoka, prigovorivši na relevantnost njegovog iskaza.

Tužiteljstvo BiH tereti bivše zapovjednike i pripadnike Armije BiH, Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije - Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića - da su u lipnju 1992. godine sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. lipnja 1992. izvršili napad na Čemerno - pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Tužitelj Simović namjeravao je pročitati iskaze dva preminula svjedoka, ali je obrana prigovorila na njihovu zakonitost. Braniteljica Sabina Mehić je kazala da je Vijeće ranije odlučilo da ne prihvati iskaz svjedokinje Stjepanije Trifković jer zapisničar nije naveo ime i prezime kod otiska prsta svjedokinje, što je Kreho uvažila. Kod svjedoka Nenada Obradovića prigovoreno je da nedostaje potpis zapisničara, te je sutkinja sugerirala tužitelju da pronađe tu osobu.

Na današnjem ročištu u Vijeću je bilo četvero sudaca. Predsjedateljica Minka Kreho je rekla da je novoimenovana sutkinja Tanja Curović postala stalni član Vijeća i da će prisustvovati ročištima dok se u potpunosti ne upozna s predmetom kako bi zamijenila sutkinju Enidu Hadžiomerović. Hadžiomerović je ranije zamijenila Halila Lagumdžiju, koji je imenovan za predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Suđenje se nastavlja 13. listopada, javlja Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:49