StoryEditor
bivši predsjednik sad-a

Suđenje za prijevaru u New Yorku: Carstvo Donalda Trumpa u opasnosti

Piše hina  /  02.10.2023., 09:09h

Donald Trump i njegova obiteljska tvrtka trebaju se suočiti sa suđenjem u New Yorku u ponedjeljak u slučaju prijevare koji bi mogao nanijeti veliku štetu bivšem predsjedniku Sjedinjenih Država i njegovom carstvu nekretnina.

Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., državna tužiteljica New Yorka Letitia James optužuje da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja.

Trump planira prisustvovati prvom tjednu suđenja na državnom sudu na Manhattanu, navodi se u sudskom podnesku.

Suđenje dolazi tjedan dana nakon što je sudac koji vodi slučaj proglasio Trumpa odgovornim za prijevaru i uglavnom će se odnositi na kazne s kojima se mora suočiti.

James traži najmanje 250 milijuna dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku te petogodišnje ograničenje poslovanja s komercijalnim nekretninama od strane Trumpa i njegovih tvrtki.

Trump je rekao da je slučaj dio političkog lova na vještice.

Sudac Arthur Engoron prošlog je tjedna presudio da je James dokazala svoj slučaj prijevare protiv Trumpa, njegova dva odrasla sina i 10 njegovih kompanija.

Engoron je oštrim riječima opisao kako su izmišljali procjene. To je uključivalo Trumpovo izračunavanje vrijednosti svog stana u Trump Toweru kao da je tri puta veća od stvarne vrijednosti.

“Odstupanje ovog reda veličine, od strane investitora koji procjenjuje svoj životni prostor desetljećima, može se smatrati samo prijevarom”, rekao je.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:16