Article_Top_970x250

Suđenje pripadnicima HVO-a Orašje prekinuto zbog lošeg videolinka s Beogradom

Nastavak suđenja zakazan za 14. veljače

Suđenje pripadnicima HVO-a Orašje prekinuto zbog lošeg videolinka s Beogradom

velj 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na suđenju za Orašje, svjedokinja Državnog tužiteljstva ispričala je kako je saznala da su u svibnju 1992. ubijena četvorica njenih susjeda srpske nacionalnosti u Bukovoj Gredi.

Joka Božić, koja je svjedočila videolinkom iz Beograda, kazala je da su hrvatski vojnici početkom travnja počeli praviti nerede u okolini Orašja.

- Mićo Gavrić i još trojica susjeda tražili su oružje u šiblju po naredbi hrvatske vojske. Kasnije su odvedeni u obližnje njive. Čula sam pucnje. Saznala sam da su ubijeni. Pričalo se da ih je bagerom tada zakopao Marko Ivanić, a njihova tijela tek kasnije obitelj je premjestila u Obudovac - rekla je Božić.

Optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. 

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva i to ubojstvima, zatvaranjem, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Svjedokinja je govorila i o ubojstvu Marka Maksimovića, kojeg su, prema njenim tvrdnjama, vojnici ubili u polju pšenice u Bukovoj Gredi.

Suđenje je prekinuto zbog loše veze i videolinka s Beogradom, a odlučeno je da Tužiteljstvo BiH svjedokinju pokuša dovesti u Sud BiH, gdje bi bilo nastavljeno njeno saslušanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. veljače, javlja BIRN-Justice Report.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250