StoryEditor

Suđenje Mehmedagiću: Svjedoci potvrdili optužbe Tužiteljstva BiH

Piše D  /  11.01.2021., 01:01h

Njima se sudi za zloupotrebu službenog položaja po optužnici Tužiteljstva BiH. Mehmedagić, kao ravnatelj OSA-e, i Pekić, kao rukovoditelj Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljatelju anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način doznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema zapovijedi Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”.

Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. kolovoz, navodeći da je u pitanju državna tajna, piše Dnevni avaz.

Saslušani su prvi svjedoci iz “BH Pošte”, ravnatelj Mirsad Mujić, te izvršni direktor Nedim Matoruga kao i Edin Šikalo, direktor Službe unutarnje zaštite.

Svjedoci su potvrdili da je 28. kolovoza izuzet snimak s nadzorne kamere poslovnice “BH Pošte” na Alipašinom Polju te da je isti dan predan optuženom Muhamedu Pekiću.

Inače, na današnjem pretresu sudac Branko Perić odbio je prijedlog državnog tužitelja Olega Čavke da se za sljedeće ročište saslušaju svjedoci Džemo Čerkez iz “BH Pošte” i komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović.

Čavka je kazao da je saslušanje komesara Selimovića potrebno jer iz njegove izjave proizilazi da je netko u MUP-u KS fotografirao anonimnu prijavu i to dostavio Osmanu Mehmedagiću. Čavka je kazao da komesar Selimović zna tko je to uradio.

Uslijedila je reakcija odvjetnice Senke Nožice koja zastupa Mehmedagića:

– Ovo je neviđena konstrukcija. To iz izjave svjedoka ne proizlazi. Sada bi netko taj bio ovdje kao suizvršitelj- kazala je Nožica.

Čavka je odgovorio da je to izravno vezano za optužnicu i da je riječ o curenju podataka iz MUP-a KS, zbog čega je važno da se Selimović sasluša.

Tužitelj je pročitao početak činjeničnog opisa optužnice nakon čega je reagirao sudac Perić kazavši da je u optužnici svakako navedeno da su optuženi na neutvrđen način pribavili informacije o podnošenju prijave.

Sudac Perić je kazao da saslušanje dvojice svjedoka odbija jer smatra da nisu relevantni za predmet, čemu se Čavka protivio.

Inače, kada je u pitanju ovaj predmet, anonimna prijava koja je podnesena protiv Mehmedagića potvrdila je navode da je Mehmedagić u OSA-u zaposlio sina ministrice vanjskih poslova BiH i dopredsjedateljice Vijeća ministara BiH Bisere Turković. On je kasnije raspoređen na rad u Veleposlanstvu BiH u Kataru. Osim toga, u prijavi je navedeno da je optuženi Pekić, zaposlio sestru u Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:15