StoryEditor
u češkim Pardubicama

Sudar vlakova u Češkoj, četvero poginulih, deseci ozlijeđenih

Piše hina  /  06.06.2024., 08:29h

U sudaru putničkog i teretnog vlaka u češkim Pardubicama kasno sinoć poginule su četiri osobe, a 23 su ozlijeđene, prenose češki mediji.

Navodi se kako se brzi vlak iz Praga za slovačke Košice, s oko 200 putnika, sudario s teretnim vlakom u Pardubicama, oko 100 km istočno od češke prijestolnice. Glasnogovornica lokalnih spasilačkih službi je za češku televiziju izjavila kako ima i teško ozlijeđenih.

Prema Upravi željeznica vlakovi su se sudarili na novom stajalištu Pardubice Centrum, a sudar je prekinuo promet na koridoru prema Moravskoj, navodi se na web-stranici čeških željeznica. Prema objavljenim fotografijama i videosnimkama vlakovi su se sudarili frontalno, a najmanje je jedan vagon putničkog vlaka iskočio iz tračnica i djelomično se prevrnuo.

Nadzorna kamera je snimila trenutak sudara. Na snimci se vidi vlak kako se kreće prugom, prije nego što se začuje jeziv i zaglušujuć zvuk sudara.

Ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan i ministar prometa Martin Kupka odmah su stigli na mjesto nesreće. Rakušan je naveo da je brzi putnički vlak pripadao privatnoj tvrtki RegioJet. Dodao je da nitko od ozlijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Ministar prometa Martin Kupka rekao je da se glavna pruga između Praga i istočnog dijela zemlje mora zatvoriti dok vlasti istražuju sudar. "Ne možemo i nećemo nagađati o uzroku nesreće", poručio je. Državna željeznička kompanija Češke željeznice priopćila je da će pruga vjerojatno ostati zatvorena najmanje 24 sata "zbog razmjera nesreće".

Tragediju je komentirao i premijer Petr Fiala. "Sudar dvaju vlakova u Pardubicama velika je nesreća. Svi mislimo na žrtve i stradale. Izražavam iskrenu sućut svim preživjelima", poručio je na mreži X.

Poginule osobe još uvijek nisu identificirane. Prema lokalnoj novinskoj agenciji CTK obojica strojovođa su preživjela.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 13:49