Article_Top_970x250

Sudan će dobiti 3 milijarde dolara od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Emirata

zajednička financijska pomoć

Sudan će dobiti 3 milijarde dolara od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Emirata

tra 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Index.hr

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili zajedničku financijsku pomoć od tri milijarde dolara Sudanu gdje traje teška tranzicija nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bašira.

Pomoć stiže u obliku pologa od 500 milijuna dolara u Sudanskoj središnjoj banci i iznosa od 2,5 milijardi dolara za potrebe sudanskog naroda u hrani, lijekovima i naftnih prerađevinama, prenijela je sudanska službena agencija SPA koja nije precizirala radi li se o darovima ii zajmovima.

"Svjesni potrebe za pružanjem pomoći bratskom sudanskom narodu, dvije zemlje su odlučile zajednički pružiti tu pomoć", napisala je agencija i precizirala da je polog Sudanskoj državnoj banci usmjeren na podršku sudanskoj funti i smanjenju pritiska koji podnosi te stabilizaciji tečaja.

Vrijednost sudanske funte se bitno pojačala u nedjelju na crnom tržištu, a nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bašira se očekuje priljev dolara u toj zemlji godinama suočenoj s nestašicom stranih valuta.

Od Baširovog odlaska 11. travnja, sudanska funta (SDG) neprestano jača u odnosu na dolar. U nedjelju je na paralelnim tržištima skočila u odnosu na dolar na 45 SDG za jedan dolar prema 72 SDG prošlog tjedna.

Službeni tečaj je određen na 47,5 SDG za jedan dolar, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba