StoryEditor

Sudac omogućio kćeri da kupi stan po triput nižoj cijeni

Piše D  /  09.06.2021., 07:06h

Dragan Borovčanin, sudac Okružnog gospodarskog suda u Istočnom Sarajevu, optužen je da je omogućio kćeri da kupi jednosobni stan u Istočnom Sarajevu za tri puta nižu cijenu, pišu Nezavisne.com.

Protiv njega je sudac za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio optužnicu koju je podiglo Republičko javno tužiteljstvo, Posebni odjel za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala.Borovčanina terete da je 7. kolovoza prošle godine u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudac Okružnog gospodarskog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u namjeri da svojoj kćeri pribavi korist, njoj omogućio kupovinu nepokretnosti.

Kako se navodi u priopćenju Republičkog javnog tužiteljstva, u pitanju je jednosobni stan koji je kupila za trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom od spomenutog datuma na drugom ročištu za prodaju.

"Time je izravno prekršio odredbu člana 88. Zakona o izvršnom postupku. To propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudac ili druga osoba koje službeno sudjeluje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik, i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik niti osoba koja po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja", navodi se u priopćenju Republičkog javnog tužiteljstva.

U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizlazi jasna namjera suca da svojoj kćeri pribavi korist tako da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381,66 KM.

Dnevnik.ba

11. svibanj 2024 04:37