StoryEditor
Branko Perić

Sudac koji štiti Dženanove ubojicu i Sky mafiju dao priopćenje: "Posljednjih godina prolazim kroz medijski linč"

Piše desk  /  08.06.2023., 12:58h

Sudac Suda BiH Branko Perić istakao je da je cilj pokretanja disciplinskog postupka zbog prekršaja propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/, kao i predistražnog kaznenog postupka protiv njega isključivo njegova profesionalna i moralna diskreditacija, te da aktivnu ulogu u ovom medijskom linču ima grupa tužitelja Tužiteljstva BiH.

- Posljednjih godina prolazim kroz medijski linč koji je osmislila grupa tužitelja Tužiteljstva BiH u suradnji s medijskom kućom "Dnevni avaz", zbog oslobađajućih presuda u predmetima Osmica i drugi, Mutap i drugi i Novalić i drugi. Cilj ovog plana je moja profesionalna i moralna diskreditacija - priopćio je sudac Branko Perić.

On je otišao korak dalje u svom priopćenju u kojem navodi:

- Tužiteljsko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdjejstvovala pokretanje i predistražnog kaznenog postupka protiv mene zbog počinjenja kaznenih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudaca iz Kaznenog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u kaznenom predmetu `Novalić i drugi` - naveo je Perić u priopćenju.

On je istaknuo da posljednjih godina prolazi kroz medijski linč koji je, kako je naveo, osmislila grupa tužitelja Tužiteljstva BiH, u suradnji s određenim medijima, zbog oslobađajućih presuda u predmetima "Osmica i drugi", "Mutap i drugi" i "Novalić i drugi".

Perić je dodao da je žalosno što aktivnu ulogu u ovim "nečasnim poslovima" ima grupa tužitelja Tužiteljstva BiH koji su "svoju tužiteljsku moć udružili s političkim centrima moći u pokušaju da Sud BiH koriste kao sredstvo u političkim obračunima".

- Ova vrsta tužilačkih zloupotreba trajno je uništila integritet tužitelja, ugled institucije Tužiteljstva BiH, ugled pravosuđa BiH i povjerenje javnosti u pravosuđe i vladavinu prava - naveo je Perić.

Tužiteljstvo BiH zaprimilo je u ponedjeljak, 5. lipnja, kaznenu prijavu od anonimnog podnositelja protiv Perića zbog, navodno, počinjenog kaznenog djela odavanje tajnih podataka i kaznenog djela kršenje zakona od sudije iz Kaznenog zakonika BiH, a u vezi s postupanjem prijavljenog suca prilikom javne objave prvostepene presude u predmetu "Novalić i drugi", kada je iznio svoje izdvojeno mišljenje, navedeno je u zahtjevu tužitelja za dostavljanje informacija od Suda BiH u vezi s prvostupanjskom presudom, u koji je Srna imala uvid.

U Uredu disciplinskog tužitelja  VSTS-a jučer je rečeno Srni da je protiv Perića pokrenut disciplinski postupak zbog prekršaja propisanih Zakonom o VSTS-u.

Indikativno je da sudija Branko Perić izdaje priopćenje dan nakon svjedočenja medicinskih eksperata (dr. Kemal Dizdarević, dr. Abdulah Kučukalić i dr. Hamza Žujo) koji su u Sudu BiH razbili lažnu anamnezu asistentkinji u Dženanovom ubojstvu Alisi Mutap, i sucu koji je oslobodio Fadila Novalića, u aferi “Respiratori“.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:41