Article_Top_970x250

Sudac Agius oštro kritizirao Srbiju pred Vijećem sigurnosti UN-a

ODBIJAJU IZRUČITI OPTUŽENIKE

Sudac Agius oštro kritizirao Srbiju pred Vijećem sigurnosti UN-a

lip 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA/EFE

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a sinoć se obratio sudac Carmel Agius koji je kazao da je predmet Ratko Mladić dokaz što se može uraditi u procesima međunarodne pravde ako države pokažu volju da surađuju i uklone političke prepreke.

“Prije nekoliko sati Žalbeno vijeće je donijelo presudu Ratku Mladiću. Ukratko – žalba Ratka Mladića je odbijena i potvrđena je presuda za ubojstvo, protjerivanje i deportaciju, drugo nehumano postupanje kao zločin protiv čovječnosti, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca… Potvrđena je presuda doživotnog zatvora”, rekao je Agius.

Pozvao je sve da pročitaju presudu i da vide odluku većine. Kako je rekao, sve je to već javno dostupno na internet stranici Mehanizma.

“Želim se zahvaliti sucima u Vijeću, kao i timu koji je naporno radio da se osigura rad. Žalbeni postupak je bio složen od samog početka i sve se ovo već vezalo za isključenje sudaca, o čemu je trebalo donijeti odluku na samom početku. To je dovelo do pomjeranja odluke u predmetu Mladić koji je planiran za ožujak 2020. a zatim je nastupila pandemija, što je dalje usporilo rad. Nakon toga smo imali smrt suca iz Burkine Faso”, pojasnio je Agius.

Kazao je da je konačna presuda Mladiću snažna poruka za žrtve i preživjele.

“Gospodin Mladić jest bio optužen 1995. pred tribunalom, zahvaljujući tužiteljima Međunarodnog tribunala uz podršku međunarodne zajednice. Nakon 15 godina uspjeli su ga lišiti slobode. Konačna presuda je zaista snažna poruka za žrtve i preživjele da će počinitelji takvih i teških zločina ipak biti dovedeni pred lica pravde bez obzira na svoju poziciju”, istaknuo je Agius.

Poručio je da presuda ove vrste ne može vratiti voljene i liječiti rane, ali daje nadu da će žrtve i obitelji pronaći neku utjehu na ovoj pravdi.

Konstatirao je da Srbija ne surađuje sa sudom u Haagu, rekavši da odbija postupiti po obvezujućem nalogu za izručenje bivših zastupnika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete.

“Srbija nedjelovanjem ometa efikasno provođenje pravde pred Mehanizmom i prkosi međunarodnoj zajednici. Dovodeći u pitanje autoritet Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Agius.

Naveo je da je prošlo više od šest godina otkako je Srbiji prvi put zatraženo da izda naloge za uhićenje Jojića i Radete.

“Ovo je treći put da Srbija odbija surađivati, usprkos brojnim mogućnostima da to učini”, naveo je Agius.

Dnevnik.ba