StoryEditor
norveška

Sud razmatra prijevremeno puštanje na slobodu terorista Andersa Breivika

Piše desk  /  18.01.2022., 09:42h
Norveški sud razmatra zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu terorista Andersa Behringa Breivika koji je u srpnju 2011.godine ubio ukupno 77 ljudi u Oslu i na otoku Otoya.

Naime, u Norveškoj zatvorenici mogu podnijeti zahtjev za uvjetni otpust nakon deset godina zatvora. Prvi zahtjev u ljeto prošle godine državna tužiteljica je odbila. Sada sud treba odlučiti može li Breivik prijevremeno prekinuti služenje kazne od ukupno presuđene 21 godine.

“Na osnovi naše procjene, na osnovi informacija koje smo dobili od službe koja se s njim svakodnevno bavi, te nove procjene rizika od strane psihijatra, smatramo da je Breivik i dalje opasnost za društvo, te da bi mogao počiniti nova teška kaznena djela”, kazala je tada tužiteljica Hulda Karlsdottir.

Norveška je 22. srpnja 2011. doživjela najgori čin nasilja u svojoj povijesti od Drugog svjetskog rata. Breivik je detonirao bombu vlastite izrade u vladinoj četvrti Osla, ubivši pritom osam ljudi. Zatim je otišao na otok Utoya, gdje je okupila mladež lijeve Laburističke stranke na ljetnom kampu  te je otvorio vatru na njih i ubio čak 69 ljudi, uglavnom vrlo mladih.

U srpnju prošle godine Norveška je obilježila desetu godišnjicu krvavog pohoda tog ekstremista. Bili su to najteži zločini na norveškom tlu. Breivik je htio masakrom potaknuti pozornost na svoje političke ciljeve: borbu protiv kulturnog marksizma zbog kojeg su zapadna društva dopustila ulazak brojnim muslimanskim migrantima. Postao je jedan od najpoznatijih masovnih ubojica na svijetu i zloglasni simbol krajnje desnog terorizma.

Osuđen je na kaznu zatvora do 2033. godine, kada će imati 54 godine, no već pri presudi 2012. objašnjeno je da će tada sud procijeniti je li još opasan za druge i, ako jest, moći će mu neograničeno svakih pet godina produljivati boravak iza rešetaka. Mnogi zato misle da Breivik nikada neće izići na slobodu pa čak i njegov odvjetnik prije pet godina je rekao daje to najvjerojatniji scenarij.

Dnevnik.ba

28. svibanj 2022 19:04