StoryEditor

Sud odbio žalbu američke vlade: Djeca migranti imaju pravo na sapun, hranu i san

Piše D  /  16.08.2019., 07:08h

Ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa ocijenila su u svojoj žalbi da obveza "sigurnosti i higijene" predviđena zakonom iz 1997. ne obuhvaća nužno uvjete u kojima spavaju malodobnici u prihvatilištima ni osiguravanje higijenskih potrepština jer se oni u zakonu izrijekom ne spominju.

"Osigurati jestivu hranu u dostatnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna bez ikakve je sumnje nužno za sigurnost djece", zaključila su tri suca žalbenog suda u San Franciscu, prenosi Hina.

Prvostupanjski sud je s pravom odlučio da te kriterije ne treba prepustiti isključivoj ocjeni vlade, misle.

Tijekom inspekcije u policijskim prihvatilištima na granici više puta su zatečeni uvjeti koji su ocijenjeni kao neljudski, s prekrcanim sobama, migrantima koji spavaju na podu, zahodima bez vrata i sapuna, prostorijama bez grijanja.

Predsjednik Trump kojemu je suzbijanje ilegalne imigracije jedan od temelja političkog djelovanja želi zaustaviti priljev migranata i povećati izgon ilegalaca.

U srpnju je na granici Sjedinjenih Država i Meksika uhićeno 82.000 ljudi, što je 21 posto manje nego u lipnju. Između ožujka i lipnja uhićeno ih je više od 100.000. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:56