StoryEditor
bivši zapovjednik tzv. armije rbih

Sud naredio izdavanje tjeralice za ratnim zločincem Sakibom Mahmuljinom

Piše desk  /  28.11.2022., 16:14h

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice za Sakibom Mahmuljinom, koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Vozuće i Zavidovića u srednjoj Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Radio Slobodna Europa (RSE).

Tjeralica je raspisana, jer se Mahmuljin, nekadašnji zapovjednikom Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH, 23. studenog nije odazvao pozivu za uručenje akta kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH za RSE je rečeno da Nacionalnom središnjem birou Interpola Sarajevo do sada nije dostavljen zahtjev za raspisivanje potjernice.

Sud Bosne i Hercegovine je donio pravosnažnu presudu protiv Sakiba Mahmuljina nakon ponovljenog sudskog postupka koje je počelo 7. prosinca prošle godine.

Prvostupanjska presuda je ukinuta početkom studenog 2021.godine nakon odluke Žalbenog vijeća Suda BiH. U prvostupanjskoj presudi je bio osuđen na deset godina zatvora.

Optužnica je teretila Sakiba Mahmuljina da nije ništa poduzeo kako bi spriječio ratne zločine koje su pripadnici odreda “El Mudžahidin” počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Pripadnici tog odreda, listopada 1995. ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u središnjem dijelu BiH. Djelovali su u okviru Trećeg korpusa, a Sakib Mahmuljin im je bio nadređeni.

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin “imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.”

Mahmuljin se teretio da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred “El Mudžahidin” sudilo se i nekadašnjem glavnom zapovjedniku tzv. Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno vijeće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić imao razloga znati da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni, piše RSE.

18. lipanj 2024 03:47