StoryEditor

​Sud naredio da Katolička Crkva plati odštete žrtvama spolnog zlostavljanja

Piše D  /  27.03.2019., 10:03h

Jednoglasnom odlukom zahtijeva se da Crkva plati po 100 milijuna pesosa (146.000 američkih dolara) svakome za "moralnu štetu" - Juanu Carlosu Cruzu, Joseu Andresu Murillu i Jamesu Hamiltonu.

Oni su Karadima optužili za spolno zlostavljanje prije deset godina, a Crkvu za prikrivanje.

Odluka prizivnog suda prva je takva odluka kojom se zahtijeva za moćna čileanska Katolička Crkva plati odštetu, u jeku skandala sa svećeničkim spolnim zlostavljanjem zbog kojeg se papa Franjo ispričao crkvenoj zajednici širom svijeta.

Slučaj bi mogao utrti put poplavi civilnih tužbi u kojima se od latinoameričke Katoličke Crkve traži novčana odšteta.

Na odluku se još može žaliti čileanskom vrhovnom sudu.

Čileanski istražitelji bavili su se slučajevima oko 120 tužbi za spolno zlostavljanje i njegovo prikrivanje u koje je upleteno 167 crkvenih dužnosnika i djelatnika.

Zbog tog je skandala papa Franjo prošli tjedan prihvatio ostavku kardinala Ricarda Ezzatija, nadbiskupa Santiaga i najviše rangiranog člana Katoličke Crkve u Čileu.

Karadima, 88, koji živi u staračkom domu u glavnome gradu, dugo je nijekao optužbe da je spolno zlostavljao osobe koje su ga tužile.

Civilne vlasti nikad mu nisu sudile jer je nastupila zastara.

U vatikanskoj istrazi 2011. međutim ustanovljeno je da je kriv za spolno zlostavljanje te ga je Papa otpustio iz svećeničke službe, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:17