StoryEditor
doneseno rješenje

Sud BiH: Zoran Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Piše desk  /  10.06.2022., 15:18h

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama

Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo je 6. lipnja ove godine rješenje (S1 3 K 040425 22 Kž2) kojim se odbija zahtjev pravosuđa Hrvatske za izručenjem Zorana Mamića, brata Zdravka Mamića i bivšeg trenera nogometnog kluba Dinamo toj državi, saznaje portal "Avaza".

U rješenju je potvrđena odluka Suda BiH od 30. svibnja ove godine. Utvđeno je da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje iz BiH potraživanog Mamića Hrvatskoj.

Hrvatska, je za razliku od starijeg brata Zdravka, Zorana tražila zbog pravosnažnosti presude kojom je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Prošle godine, Sud BiH je također utvrdio da nema pretpostavki da se Zoran Mamić izruči Hrvatskoj. Prije dvije godine, pravosnažno je odbijeno i izručenje Zdravka Mamića.

Hrvatsko pravosuđe Zoranovo izručenje tražilo je prema tri osnove: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude te zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, točnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od lipnja 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije godinu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:48