StoryEditor

Sud BiH: Vlasnik tvrtke Lager iz Posušja može biti izručen Hrvatskoj

Piše D  /  19.10.2020., 01:10h

Milenko Bašić, vlasnik kompanije Lager iz Posušja, može biti izručen pravosudnim organima Republike Hrvatske, zaključio je Sud BiH, piše Istraga.ba.

- Utvrđuje se da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim organima Republike Hrvatske potraživanog Milenka Bašića u cilju kaznenog gonjenja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo davanje mita za trgovanje utjecajem iz člana 296 stav 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske, navedeno je u Rješenju Suda BiH donesenom 14. listopada ove godine.

Na ovo Rješenje obrana Milenka Bašiča ima pravo žalbe. No, bez obzira na stav Suda BiH, i prvostupanjski i drugostupanjski, konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša. Stav Suda nije obvezujući.

Bašić je, podsjećamo, drugoosumnjičeni u predmetu “Vjetroelektrane” zbog kojeg je krajem svibnja ove godine uhićena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, u tom trenutku državna tajnica Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Hrvatska policija je tada priopćila  da se uhićena Rimac sumnjiči  da je od početka 2019. godine pa do kraja svibnja dogovorila s vlasnikom Lagera Milenkom Bašićem i direktorom te tvrtke Draganom Stipićem kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnje i prodaje električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, usprkos neispunjavanju svih propisanih uvjeta. Bašićeva kompanija Lager u Hrvatskoj je za potrebe tog biznisa osnovala tvrtku C.E.M.P. doo Donji Stupni, te podružnicu tvrtke Lager u Karlovcu. Kako bi im omogućila ubrzano izdavanje dozvola, Rimac je od Bašića i Stipića zatražila da u poslovima osiguranja Vjetroelektrane angažiraju posrednika u osiguranju po njenom izboru. U pitanju je osiguravajuće društvo Generali osiguranje d.d. u kojem kao zastupnica radi sestra Josipe Rimac – Nediljka Radić.

- Josipa Rimac je s posrednikom osiguranja dogovorila da će dio provizije u iznosu od 45 tisuća eura isplatiti njoj, na što su okrivljeni Milenko Bašić i Dragan Stipić pristali, navedeno je u dokumentaciji hrvatskog pravosuđa na osnovi koje je traženo izručenje Milenka Bašića.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:15